ГоловнаСвіт

У Росії витік радіації пояснюють згорілим в атмосфері супутником

Спочатку передбачалося, що джерелом викиду могло бути підприємство "Маяк" у Челябінській області.

У Росії витік радіації пояснюють згорілим в атмосфері супутником
Фото: kp.ua

Викид рутенію-106, у результаті якого над Європою виникла радіоактивна хмара, міг статися через згорілий в атмосфері супутник. Міжвідомча комісія, яка вивчає причини викиду рутенію-106 на Південному Уралі, вважає цю версію пріоритетною.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на матеріали перевірки комісії.

"Джерелом могло бути, в тому числі, згоряння в атмосфері штучного супутника або його фрагмента, на борту якого було джерело рутенію-106 з високою сумарною активністю", - йдеться в документі.

Російський "Грінпіс" раніше припускав, що джерелом викиду могло бути підприємство "Маяк" у Челябінській області, яке входить у "Росатом". Організація попросила прокуратуру перевірити комбінат. У прес-службі "Маяка" говорили, що "джерела з рутенію-106 не виготовлялися".

Комісія ініціювала перевірку підприємства, однак у контрольних пробах, узятих на підприємстві "Маяка", рутенію-106 не знайшли, повідомив ТАСС.

Наприкінці вересня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про перевищення концентрації рутенію-106 в атмосфері в деяких країнах Європи. Передбачалося, що джерело викиду було в Росії.

У Росгідрометі ці припущення спочатку називали неспроможними. Однак пізніше заявили, що викид дійсно був, але концентрація рутенію-106 не перевищила гранично допустимих значень.

Нагадаємо, наприкінці листопада у Франції в імпортованих з РФ грибах знайшли сліди радіоактивного цезію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram