ГоловнаСвіт

Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

Він назвав своє рішення "давно назрілим" кроком для просування мирного процесу.

Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, повідомляє Reuters.

Виступаючи в Білому домі, Трамп сказав, що його адміністрація також почне процес переміщення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалиму, на який, як очікується, підуть роки.

Ізраїль вважає весь Єрусалим своєю столицею, однак на східну частину міста претендує Палестина. Посольства інших держав в Ізраїлі розміщені в Тель-Авіві. Перенесення американського представництва було однією з передвиборних обіцянок Трампа.

Статус Єрусалима, де розміщені святі місця мусульманської, єврейської та християнської релігій, був одним з найгостріших питань в тривалих близькосхідних мирних переговорах.

Трамп назвав своє рішення "давно назрілим" кроком для просування мирного процесу.

Напередодні президент Єгипту Абдель ас-Сісі заявив у телефонній розмові з Трампом, що рішення про перенесення столиці може "знищити шанси на встановлення миру на Близькому Сході". Палестинський лідер Махмуд Аббас попередив Трампа про "небезпечні наслідки такого кроку для мирного процесу, безпеки і стабільності в регіоні та Близькому Сході". Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав Єрусалим "червоною рискою для мусульман", а прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді попередив, що визнання міста столицею Ізраїлю буде сприйнято як ворожий крок стосовно арабів і мусульман.

Крім того, президент Франції Еммануель Макрон під час спілкування з Трампом вказав на те, що "питання про статус Єрусалиму має бути врегульовано в рамках мирних переговорів між ізраїльтянами і палестинцями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram