ГоловнаСвіт

Фейгін попросив у Меркель і Макрона захисту від переслідувань у Росії

Адвокат вважає, що може втратити в РФ адвокатський статус і бути притягнутим до кримінальної відповідальності через надумані приводи.

Фейгін попросив у Меркель і Макрона захисту від переслідувань у Росії
Марк Фейгин
Фото: zasekin.ru

Російський адвокат, захисник українських політичних в'язнів у Росії і в Криму Марк Фейгін звернувся до європейських лідерів із проханням про захист від переслідувань у своїй країні.

Про це адвокат написав у своєму зверненні канцлеру Німеччини Анґелі Меркель і президентові Франції Еммануелю Макрону. Текст документа Фейгін передав "Укрінформу"

"Волею обставин, що склалися, Німеччина і Франція виявилися втягнутими у врегулювання кризи в Україні в рамках чотиристороннього "нормандського формату". До цього додалася місія з ведення переговорів про звільнення заручників, як на сході України, так і політв'язнів-українців у самій Росії. З приводу долі одного з таких, українського журналіста Романа Сущенка, заарештованого в Москві у вересні 2016 року, я і сам звертався до вас, перших осіб Франції та Німеччини", - заявив російський правозахисник.

Як зазначив Фейгін, зусилля спрямовані на якнайшвидше повернення додому його підзахисного Сущенка, який пропрацював шість років у Парижі як постійний кореспондент агентства "Укрінформ".

"Я як адвокат намагався комбінацією зусиль процесуального і політичного характеру домогтися найкращого з можливих шляхів порятунку мого довірителя. Усвідомлюючи, що фоном такого адвокатського захисту є, по суті, війна між Росією і Україною, я розумів усю ризикованість мого становища", - наголосив Фейгін.

Він нагадав, що як російський адвокат брав участь у найгучніших політичних процесах: від Pussy Riot до української льотчиці Надії Савченко та кримського активіста Меджлісу Ільмі Умерова. "Здавалося б, за роки я звик до відвертого переслідування з боку тих, хто незадоволений моєю роботою. Але в справі Романа Сущенка, якого звинувачують у РФ у шпигунстві, я зіткнувся з масштабом тиску, небаченим раніше. Російські офіційні особи, що займаються питаннями України і українських політв'язнів, запустили проти мене публічну кампанію цькування і переслідування", - заявив адвокат.

Як зазначив Фейгін, сьогодні в Росії він може втратити адвокатський статус і бути притягнутим до кримінальної відповідальності через надумані приводи, включаючи записи в соціальних мережах.

"Однак реальність така, що найближчим часом, до кінця 2017 року, мене мають намір позбавити можливості займатися професійною діяльністю і відсторонити від захисту журналіста Романа Сущенка", - заявив Фейгін.

Він пояснив, що сенс цього листа в тому, щоб європейські посередники розуміли всю картину боротьби незалежної політичної адвокатури зі свавіллям і беззаконням у Росії.

"Сподіваюся, шановні пані Меркель і пане Макрон, ви не припините докладати зусилля для визволення Романа Сущенка з російської в'язниці і після того, як мене усунуть від його захисту", - заявивши Фейгін.

Нагадаємо, власного кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня йому висунули звинувачення в "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували. Суд у його справі, на думку захисту журналіста, може початися в січні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram