ГоловнаСвіт

Головою Єврогрупи обрано міністра фінансів Португалії

Екс-міністр фінансів Німеччини назвав Маріу Сентено "Кріштіану Роналду Ecofin".

Головою Єврогрупи обрано міністра фінансів Португалії
Фото: EPA/UPG

Головою ради міністрів фінансів держав Єврозони (Єврогрупи) стане португалець Маріу Сентено, який змінить на цій посаді голову нідерландського Мінфіну Йерун Дейсселблума.

Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС, повідомляє DW.

Сентено набрав більшість голосів у другому раунді голосування, яке відбулося в понеділок, 4 грудня, обігнавши міністра фінансів Люксембурга П'єра Грамену. У першому раунді вибули міністр фінансів Словаччини Петер Казимир і міністр фінансів Латвії Даная Рейзніеце-Озола.

Пост голови Єврогрупи вважається головною посадою Єврозони в економічній сфері. 50-річний португалець, який є випускником Гарвардського університету і професором економіки, почне виконувати обов'язки голови Єврогрупи з 13 січня.

Екс-міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в травні цього року назвав Маріу Сентено "Кріштіану Роналду Ecofin" (Ecofin - Рада з економічних та фінансових питань ЄС, що складається з міністрів економіки і фінансів усіх держав-членів - Ред.). Таке порівняння пояснюється тим, що в ролі міністра фінансів Португалії - країни, яка є біднішою в порівнянні з лідерами ЄС, йому вдавалося знаходити баланс між економічним зростанням і бюджетною дисципліною, відзначає агентство AFP.

Сентено часто називають лібералом, проте сам він каже, що "з культурної точки зору" він дотримується лівих поглядів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram