ГоловнаСвіт

Генсек ООН закликав негайно припинити всі військові операції в Ємені

Гутерреш нагадав, що в Ємені розгортається наймасштабніша гуманітарна криза у світі.

Генсек ООН закликав негайно припинити всі військові операції в Ємені
Антониу Гутерреш
Фото: wikipedia.org

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав усі сторони конфлікту в Ємені негайно припинити повітряний і наземний обстріл житлових районів і забезпечити доступ поранених до медичної допомоги.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

"Генеральний секретар ООН глибоко стурбований різкою активізацією збройних сутичок у Сані й інших частинах Ємену за останні кілька днів. У результаті бойових дій загинули десятки цивільних осіб, сотні отримали поранення", - йдеться в заяві, з якою від імені глави ООН виступив його прес-секретар.

Гутерреш закликав сторони конфлікту припинити всі повітряні обстріли і наземні військові операції.

"Збройні сутички обмежують пересування людей і заважають роботі основних служб у Сані. Машини швидкої допомоги і команди медиків не можуть дістатися до поранених, а люди не можуть вийти на вулицю, щоб купити їжу й інші товари першої необхідності", - йдеться в заяві.

Глава ООН зазначив, що співробітники гуманітарних організацій також не можуть дістатися до мільйонів єменців, які потребують життєво необхідної допомоги. Він нагадав, що в Ємені розгортається наймасштабніша гуманітарна криза у світі, а введена 6 листопада блокада ще дужче погіршила ситуацію.

Генсек закликав негайно відновити всі постачання імпорту в Ємен, попередивши про небезпеку голоду, зростання смертності та хвороб у країні.

Глава ООН знову заявив, що військового розв'язання єменського конфлікту не існує, і закликав усі сторони до відновлення переговорів про мирне врегулювання.

Військовий конфлікт у Ємені триває з вересня 2014 року. Саудівська Аравія зі своїми союзниками бере в ньому активну участь на боці президента Ємену Абд-Раббу Мансура Хаді, тоді як основний противник Ер-Ріяда Іран - на боці повстанців-хуситів. У результаті бойових дій за час конфлікту загинули більш ніж 10 тис. осіб. За оцінками ООН, від наслідків конфлікту потерпають понад 17 млн із 27-мільйонного населення країни.

Як повідомляли раніше сьогодні, Саудівська Аравія підтримала війська екс-президента Ємену в боях з повстанцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram