ГоловнаСвіт

Російський супутник "Метеор" упав після запуску (оновлено)

За попередніми даними, виникла позаштатна ситуація на етапі польоту розгінного блока "Фрегат".

Російський супутник "Метеор" упав після запуску (оновлено)
Космодром "Восточный"
Фото: vostokdrom.ru

Після запуску ракети-носія "Союз-2.1б" з космодрому "Східний" в Амурській області Росії могли виникнути негаразди.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на джерело в ракетно-космічній галузі.

"Супутник "Метеор-М" мав відокремитися о 9:32 мск і почати передавати телеметрію. Поки телеметрія не отримується, попередньо виникла нештатна ситуація на етапі польоту розгінного блока "Фрегат", - розповіло джерело агентства.

За інформацією "Лайфа", запущений з космодрому Східний супутник "Метеор-М" упав в Атлантичний океан.

Раніше повідомляли, що ракета-носій "Союз-2.1б", яка стартувала у вівторок з космодрому "Східний", вивела на низьку навколоземну орбіту супутник дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) "Метеор-М" №2-1.

У "Роскосмосі" раніше заявили "Интерфаксу", що космічна головна частина ракети в складі розгінного блока "Фрегат" і космічного апарата дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) "Метеор-М" №2-1 в розрахунковий час штатно відокремилася від третього ступеня ракети-носія.

Крім того, планувалося, що ракета-носій виведе на орбіту ще 18 малих космічних апаратів попутного навантаження.

Ракета-носій "Союз-2" етапу 1б стартувала з космодрому "Східний" вперше, перший запуск з космодрому було здійснено у квітні 2016 року ракетою-носієм "Союз-2" етапу 1а. Ракети-носії "Союз-2" етапів 1а і 1б розроблено і виготовлено в Ракетно-космічному центрі (РКЦ) "Прогрес" (Самара).

Оновлено: Помилка в польотному завданні ракети-носія "Союз" і розгінного блока "Фрегат" призвела до того, що супутник "Метеор-М", запущений 28 листопада з космодрому "Східний", не був виведений на розрахункову орбіту. Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на джерело в космічній галузі.

"За попередніми даними, виникла помилка в польотному завданні ракети-носія і розгінного блока "Фрегат", у результаті чого перший імпульс був виданий не в тій орієнтації, яка необхідна, тому розгінний блок разом із супутником увійшов в атмосферу і впав в Атлантичний океан", - сказало джерело.

Співрозмовник зазначив, що гадана помилка в програмі призвела до неправильного розвороту ракети-носія по тангажу, а також некоректного положення платформи розгінного блоку.

Як повідомляли в серпні, три російські супутники не вийшли на зв'язок після запуску на орбіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram