ГоловнаСвіт

Російський художник Павленський оголосив сухе голодування в тюрмі Франції

Росіянин вирішив боротися із закритістю французьких судів.

Російський художник-акціоніст Петро Павленський, поміщений під варту після підпалу офісу Банку Франції, заявив про десятий день сухого голодування.

Про це він повідомив у листі товаришеві, який опублікував у Facebook його друг, галерист Марат Гельман.

Лист опублікували в середу, 15 листопада. У ньому Павленський скаржиться на закритість французьких судів.

"Сьогодні десятий день сухого голодування, я ніколи не думав, що мені з цим доведеться зіткнутися, але закриті кабінетні суди - це неприйнятно. Адже ці суди приймають рішення про позбавлення людини свободи. Для більшості це рішення виявляється доленосним. У моєму житті було близько півсотні судових засідань, але жодне з них не було закритим (...) Тож тут ситуація виявилася жахливо дикою", - сказано в листі.

Звертаючись до товариша, Павленський заявив про необхідність боротися з цією ситуацією.

За словами художника, він шкодує, що разом із ним у в'язниці опинилася Оксана Шалигіна, його соратниця.

Раніше суд у Парижі залишив під вартою Петра Павленського й Оксану Шалигіну, яких затримали після підпалу будівлі Банку Франції.

Як повідомляв RFI, процес розгляду апеляції був закритим. Павленського і Шалигіну звинувачують у "знищенні чужого майна небезпечними для оточуючих засобами". Їх помістили під варту в тюрму "Флері-Мерожі". В середньому термін арешту до початку розгляду справи в суді у Франції становить чотири місяці.

Павленський спочатку перебував у поліцейському психіатричному стаціонарі, після експертизи його відправили під варту і помістили в одиночну камеру. Тоді Павленський 12 днів дотримувався сухого голодування і виступав проти закритих судових слухань, розповідав адвокат Домінік Бейретер Мінков.

Павленського затримали 16 жовтня. він підпалив офіс Банку Франції, закликавши до "Великої Французької революції", звинувативши банкірів у тому, що вони "зайняли місце монархів". Центральний Банк Франції, своєю чергою, заявив, що подасть позов на палія.

У січні Павленський виїхав з Росії разом зі своєю соратницею Оксаною Шалигіною та дітьми після того, як у Росії проти нього порушили кримінальну справу про зґвалтування. У травні він отримав політичний притулок у Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram