ГоловнаСвіт

"Кухар Путіна" Пригожин відкинув свою причетність до "ПВК Вагнера"

"Ми не в курсі діяльності згаданої вами організації", - зазначив представник мільярдера.

"Кухар Путіна" Пригожин відкинув свою причетність до "ПВК Вагнера"
Евгений Пригожин
Фото: zampolit.com

Російський бізнесмен, співвласник групи "Конкорд" Євген Пригожин, також відомий як "кухар Володимира Путіна", не має стосунку до діяльності "Приватної військової компанії Вагнера".

Про це представник Пригожина розповів РБК. Бізнесмен також здивувався самому факту існування ПВК.

"Ми не в курсі діяльності згаданої вами організації. Також Євген Вікторович просив передати, що вкрай здивований самим фактом існування цієї компанії і не має до її діяльності ніякого стосунку", - повідомив представник.

Пригожин також прокоментував зміну голови фірми "Конкорд менеджмент і консалтинг" (управляє компанію ресторанного бізнесу Пригожина). РБК раніше повідомив, що гендиректором компанії став Дмитро Уткін, повного тезку якого видання називає командиром "ПВК Вагнер".

"Зміна керівника ТОВ "Конкорд Менеджмент і консалтинг" сталася в зв'язку з плановими організаційно-штатними заходами всередині компанії", - заявив представник Пригожина, зазначивши, що призначення Уткіна було приватним рішенням власника фірми. Співрозмовник РБК підкреслив, що Уткін ніколи не займав посади в структурах підприємства.

"Фонтанка" неодноразово називала Уткіна командиром "ПВК Вагнера". За даними видання, в грудні 2016 року Уткіна запросили в Кремль на прийом з нагоди Дня героїв Вітчизни. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков підтвердив, що Уткін був на прийомі. Як пояснив прес-секретар, імовірний командир "ПВК Вагнера" - кавалер Ордена мужності, на прийомі він представляв Новгородську область.

За даними видання, в 2014 році Уткін створив підрозділ, що отримав назву "ПВК Вагнера". Бійці спочатку воювали на Донбасі на боці проросійських бойовиків, а потім вирушили до Сирії. Офіційно про їхню участь в операціях не повідомляли, а Міноборони РФ не підтверджує інформацію про загибель бійців "ПВК Вагнера".

Як з'ясував РБК, база "ПВК Вагнера" може розташовуватися в селі Молькіно, куратором групи може виступати Головне розвідувальне управління (ГРУ) Генштабу збройних сил Росії. При цьому деякі з тендерів, пов'язаних з хутором Молькіно, вигравали фірми, до яких причетний Пригожин. З урахуванням зарплат, постачання бази, проживання та харчування річне утримання "ПВК Вагнера", за підрахунками РБК, може обійтися в суму від 5,1 млрд до 10,3 млрд рублів.

Нагадаємо, в червні США ввели санкції проти ПВК "Вагнер" і фірми мільярдера Пригожина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram