ГоловнаСвіт

Колишня міністр культури Франції очолила ЮНЕСКО

Одрі Азулай змінила болгарку Ірину Бокову, яка очолювала організацію вісім років.

Колишня міністр культури Франції очолила ЮНЕСКО
Фото: EPA/UPG

Екс-міністра культури Франції Одрі Азулай затверджено на посаді генерального директора ЮНЕСКО Генеральною конференцією цієї організації.

Про це повідомляє ЮНЕСКО у твіттері.

"Генеральна конференція ЮНЕСКО офіційно призначила Одрі Азулай новим гендиректором", - йдеться в повідомленні. Голосування за кандидатуру Азулай відбулося в жовтні, під час засідання виконавчої ради організації (30 голосів із 58).

На засіданні Генеральної конференції організації 10 листопада на підтримку Азулай виступила 131 країна, проти - 19. Брати участь у голосуванні могли представники 184 країн.

На цій посаді Азулай змінила Ірину Бокову, яка була гендиректором ЮНЕСКО два терміни, з 2009 по 2013 рік і з 2013 по 2017 рік, а до того займала посади посла Болгарії у Франції. На цій посаді Бокова стала першою жінкою і першою представницею балканських країн з моменту заснування організації в 1945 році.

Азулай здобула освіту в університеті Париж-Дофін, Інституті політичних досліджень у Парижі, Національній школі адміністрації, а також у Ланкастерському університеті (Великобританія).

У 2000 році зайняла посаду помічника, потім і голови відділу аудіовізуального сектору в Управлінні розвитку засобів масової інформації при Мінкультури Франції.

З 2014 року була радником президента Франції Франсуа Олланда з культури і комунікацій. У 2016-2017 роках була міністром культури і масових комунікацій Франції, після чого висунула свою кандидатуру на посаду гендиректора ЮНЕСКО.

За півтора року на посаді міністра Азулай активно співпрацювала з ЮНЕСКО в питанні захисту культурної спадщини в зонах бойових дій по всьому світу. Її висунення на посаду голови ЮНЕСКО викликало різку критику в арабських країнах, оскільки Азулай - нащадок марокканських євреїв.

Основним її суперником за посаду гендиректора ЮНЕСКО був екс-міністр культури Катару, а нині радник еміра Хамад бін Абдулазіз аль-Каварі. У жовтні Азулай обійшла його з мінімальною перевагою - 30 голосів проти 28.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram