ГоловнаСвіт

IRSN: у Росії чи Казахстані стався витік радіації

Імовірність аварії на атомному реакторі виключена.

IRSN: у Росії чи Казахстані стався витік радіації
Фото: vesti.kz

На одному з ядерних об'єктів Росії чи Казахстану протягом останнього тижня вересня могла статися аварія, в результаті якої над Європою виникла радіоактивна хмара. Про це заявив Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN), пише Reuters.

IRSN вважає, що витік міг статися на об'єкті переробки ядерного палива або в центрі ядерної медицини, виключивши можливість аварії на атомному реакторі.

Інститут, який є технічним підрозділом Агентства ядерної безпеки Франції (ASN), повідомив, що не може точно визначити місце витоку радіоактивної речовини, але, ґрунтуючись на погодних умовах, передбачає, що вона, швидше за все, сталася на південь від Уральських гір. Це може вказувати на Росію або, можливо, Казахстан.

У Росії сказали, що не знають про аварію на їх території, а з Казахстаном інститут поки що не зв'язувався.

На початку жовтня IRSN і кілька інших європейських інститутів, що займаються питаннями ядерної безпеки, зафіксували високі рівні радіоактивного ізотопу рутеній-106, але з 6 жовтня вони знижувалися. За оцінками IRSN, витік був серйозним, і, якби аварія такого масштабу сталася у Франції, знадобилася б евакуація людей або укриття в захисних спорудах в радіусі декількох кілометрів від місця інциденту.

Концентрація рутенію-106 у повітрі, зафіксована в Європі, не загрожувала здоров'ю людей і довкіллю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram