ГоловнаСвіт

США готові виділити близько $ 5 млрд на протидію РФ у Європі

Законодавці, зокрема, звертають увагу на "дезінформацію, пропаганду, кібератаки" та "гібридні воєнні операції", які проводить Москва 

США готові виділити близько $ 5 млрд на протидію РФ у Європі
Флаг США на мачте Капитолия, где заседает Конгресс США, Вашингтон, 09 декабря 2016 года
Фото: EPA/UPG

Комітети у справах збройних сил Сенату і Палати представників Конгресу США узгодили щорічний акт про Національну оборону - обов'язковий до ухвалення документ, який визначає політику й бюджет Пентагону на наступний фінансовий рік (почався в США 1 жовтня). Витяги зі звіту за підсумками слухань на Капітолійському пагорбі розміщені на сайті сенатського комітету.

Як випливає з пояснювальної записки, "протидія агресії з боку Росії" проходить у документі окремою статтею. Законодавці, зокрема, звертають увагу на вторгнення РФ "у Грузію 2008 року та в Україну 2014 року", а також її загрози державам-союзникам по НАТО, передає Німецька хвиля.

В акті особливо наголошується на "розширенні військової активності" РФ "в Арктичному регіоні та Середземному морі", "розвитку її ядерної доктрини" і порушенні Москвою Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) та багатостороннього міжнародного Договору з відкритого неба.

Крім того, Сполучені Штати і їхніх партнерів у Європі непокоїть "дезінформація, пропаганда, кібератаки" та "гібридні воєнні операції", які проводить Москва. 

У зв'язку з цим Вашингтон планує спрямувати на реалізацію ініціативи щодо стримування Росії в Європі 4,6 млрд доларів. Для підвищення оборонного потенціалу країн Балтії США виділять близько 100 млн доларів. У відповідь на порушення Москвою ДРСМД і для підтримки дослідних програм щодо використання крилатих ракет середньої дальності наземного базування будуть перераховані 58 млн доларів.

Члени Сенату й Палати представників також запропонували американським багатоканальним дистриб'юторам, включаючи операторів супутникового та кабельного телебачення, утриматися від трансляції "контенту, який належить, контролюється або фінансується урядом РФ".

Телевізійним дистриб'юторам, крім цього, рекомендовано не укладати договорів про оренду ефірного часу з виробниками аналогічних програм. При цьому російські держЗМІ, включаючи телекомпанію Russia Today (RT) і новинний ресурс Sputnik, у документі прямо не називаються.

Крім того, акт про Національну оборону забороняє інвестиції Пентагону у двостороннє військове співробітництво і передбачає підготовку щорічних звітів про "стратегії російської інформаційної війни". 

Нарешті, законодавці очікують від міністра оборони Джеймса Меттіса і держсекретаря США Рекса Тіллерсона розробку комплексного плану "з протидії загрозі шкідливого впливу з боку РФ".

Раніше Міноборони США підготувало посібник з вивчення досвіду бойових дій російської армії в Україні, призначений для внутрішнього використання. У документі "всерйоз допускається можливість бойових зіткнень між американськими і російськими ЗС", а також "пропонуються конкретні заходи за методиками навчання особового складу до дій саме проти ЗС Росії".

Як повідомлялося, на протидію російській агресії США витратили понад $3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram