ГоловнаСвіт

МВФ рекомендував Білорусі скасувати податок на дармоїдів і відмовив у кредиті

Місія фонду визнала політику Лукашенка непридатною.

МВФ рекомендував Білорусі скасувати податок на дармоїдів і відмовив у кредиті
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд рекомендує Білорусі скасувати так званий "податок на дармоїдів". Крім того, за підсумками роботи місії в республіці, МВФ запропонував білоруській владі скасувати цільовий показник щомісячної зарплати, який повинен бути досягнутий до кінця 2017 року. Замість цього рекомендовано "дозволити підприємствам коригувати заробітну плату залежно від продуктивності праці".

Про це йдеться у заяві місії МВФ, оприлюдненій в четвер, 9 листопада, передає Німецька хвиля.

Глава місії МВФ Пітер Долман повідомив також про припинення переговорів про нову кредитну програму для Білорусі. Причиною він назвав розбіжності в питанні про темпи реалізації реформ, зокрема в галузі сектора держпідприємств.

Долман також згадав питання збільшення обсягу ресурсів, що виділяються на систему соціального захисту.

"Важливо, щоб офіційні органи Білорусі подали сигнал, що вони хочуть від взаємин з МВФ", - цитує його слова агентство БелТА.

Як повідомлялося, декрет №3 президента Білорусі "Про попередження соціального утриманства", прозваний декретом "про дармоїдство", почав діяти восени 2016-го, коли податкові інспекції почали розсилати громадянам, які працювали менш ніж 183 дні у році, повідомлення з вимогою сплатити встановлений збір.

Наприкінці лютого 2017 року, коли закінчився термін сплати, у всіх великих містах країни пройшли масові акції протесту проти декрету, і його дію було призупинено. Через кілька місяців деяким "дармоїдам" почали повертати гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram