ГоловнаСвіт

Британська міністр пішла у відставку через неофіційні перемовини з Ізраїлем

Це вже друга відставка в британському уряді за останній тиждень.

Британська міністр пішла у відставку через неофіційні перемовини з Ізраїлем
Прити Пател
Фото: telegraph.co.uk/

Британська міністр міжнародного розвитку Пріті Пател подала у відставку на хвилі скандалу, пов'язаного з її неофіційними зустрічами з представниками ізраїльської влади.

Пател перебувала у відрядженні в Африці, коли інформація про її зустрічі стала відома громадськості. В результаті вона мусила урвати поїздку і з'явитися до прем'єр-міністра Терези Мей на бесіду, пише Бі-бі-сі.

У своєму проханні про відставку Пател написала, що її дії виявилися нижчими від принципів відкритості, які вона відстоювала і підтримувала.

Тереза Мей підтримала рішення Пател - особливо у світлі появи нових деталей події.

Колишня членкиня уряду в понеділок попросила пробачення у прем'єрки за серпневу несанкціоновану зустріч з ізраїльськими політиками, серед яких був прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.

Однак потім стало відомо, що у вересні вона провела ще дві зустрічі, на яких не було офіційних представників Британії.

Це вже друга відставка в британському уряді за останні сім днів. 1 листопада зі своєї посади пішов міністр оборони Майкл Феллон після того, як його звинуватили в сексуальних домаганнях.

Пател провела кілька неофіційних зустрічей, перебуваючи на відпочинку в Ізраїлі. Всупереч чинним інструкціям, вона заздалегідь не повідомила про це Форін-офіс.

Потім стало відомо про її зустрічі 7 вересня у Вестмінстері з міністром внутрішньої безпеки Ізраїлю Гіладом Ерданом, а також про зустріч з ізраїльським дипломатом Ювалем Ротемом у Нью-Йорку, що відбулася 18 вересня.

"З відходом Пател перед прем'єр-міністром гостро постає питання збереження тонкого балансу за столом в урядовому кабінеті. Ретельно підібраний склад кабінету міністрів включав приблизно в рівному співвідношенні і тих, хто бажав доволі вільних постбрекзитівських домовленостей з Європейським Союзом, і тих, хто хоче залишатися міцно пов'язаним з континентом. Цей паритет означав, що Мей зберігала за собою вирішальний голос. Поки зберігається цей баланс між двома фракціями, обидві сторони будуть зацікавлені в ній. Але варто порушити цю рівновагу невдалими перестановками в уряді - нехай навіть лише однією, - і це призведе до того, що процес ухвалення найважчих рішень, що стоять перед урядом, ускладниться ще більше, а становище самого прем'єр-міністра стане ще більш нестійким", - пише Бі-бі-сі.

Пател - депутатка парламенту Великобританії від Консервативної партії з 2010 року. 2014 року займала різні міністерські посади в уряді.

Пател відома як послідовний євроскептик. Вона була однією з найбільш помітних фігур протягом кампанії за вихід Британії з Євросоюзу.

Пател займала посаду міністра міжнародного розвитку з липня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram