ГоловнаСвіт

Бєлєсков: за рік президентства Трамп не зміг визначити стратегію зовнішньої політики США

Досі триває перехідний період.

Бєлєсков: за рік президентства Трамп не зміг визначити стратегію зовнішньої політики США
Николай Белесков
Фото: Макс Левин

Незважаючи на те, що Дональд Трамп уже рік перебуває на посаді президента, у зовнішній політиці США досі триває перехідний період. Адміністрація США задокументувала позицію тільки з трьох питань: КНДР, Афганістану й Ірану.

Про це заявив експерт Інституту світової політики Микола Бєлєсков на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і присвяченому річниці президентства Дональда Трампа.

За словами Бєлєскова, як і в зовнішній політиці адміністрації Обами, для Трампа ключовими залишилися Азійсько-Тихоокеанський регіон і Близький Схід.

"Перший рік в адміністрації Трампа мало чим відрізняється від першого року адміністрації Обами. У тому сенсі, що два регіони, куди спрямована увага, - це Азійсько-Тихоокеанський регіон і Близький Схід. На відміну від Обами, Дональд Трамп у Азійсько -Тіхоокеанскому регіону сконцентрувався виключно на КНДР, що викликає сумніви в американських союзників, особливо з Південно-Східної Азії. Як і Обама, Трамп довго не міг визначитися з Афганістаном: скільки додатково відправляти солдатів, яку стратегію обрати - протидіяти тероризму чи протидіяти повстанським рухам. Зрештою, обрали стратегію посилення присутності в регіоні", - пояснив експерт.

Зміни в зовнішній політиці, на думку політолога, повинні торкнутися позиції щодо Ірану. Оскільки протидія Ірану була однією з передвиборних обіцянок, Трамп висловився за необхідність переглянути ядерну угоду 2015 року, яку він вважає односторонньою, тобто корисною виключно Ірану.

Несподіваною виявилася реалізація політики нового президента в українському питанні, вважає експерт. "Якщо згадати листопад 2016 року, тоді всі чекали на апокаліпсис у зовнішній політиці США щодо нашого регіону. Чекали на домовленості з Росією, адже передвиборна риторика була відповідною. Але цього не сталося. Навпаки, я зроблю крамольне припущення, але з Гілларі Клінтон ми, радше за все, не побачили б закріплення санкцій, хоч знову ж - це завдяки виключно адміністрації Трампа. Ми, радше за все, не побачили б відновлення дискусії про летальне оборонне озброєння, теж невідомо, наскільки активними були б зусилля з урегулювання конфлікту", - зазначив Бєлєсков.

Також політолог заявив, що невизначеною залишається стратегія національної безпеки США, хоча її розробка була одним з перших наказів призначеного Трампом міністра оборони Джеймса Меттіса. Чинну стратегію, яка була затверджена адміністрацією Обами у 2015 році, визнали неефективною. Два засадничі документи з нацбезпеки, в яких йтиметься, зокрема, про позицію щодо ядерної зброї, в Міноборони США обіцяють опублікувати до кінця цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram