ГоловнаСвіт

Суд Брюсселя відпустив Пучдемона під підписку про невиїзд

Лідер Каталонії, а також четверо його колег, не мають права виїжджати з країни і зобов'язані повідомляти про своє місце проживання.

Суд Брюсселя відпустив Пучдемона під підписку про невиїзд
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Бельгійський суд відпустив відстороненого лідера Каталонії Карлеса Пучдемона під підписку про невиїзд.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У рішенні суду йдеться, що Пучдемон, а також четверо його колег не мають права виїжджати з країни, а також зобов'язані повідомляти владу про своє місце проживання.

В Іспанії їм висунено звинувачення у змові, підривній діяльності і розтраті державних коштів. У разі доведення їхньої провини, обвинуваченим загрожує до 30 років позбавлення волі.

Очікується, що колишні чиновники повинні постати перед судом протягом 15 днів. Бельгія також має 60 днів на те, щоб видати обвинувачених Мадриду, однак якщо ті не оскаржать видачу, вона може відбутися значно раніше.

Європейська демократична партія Каталонії, до якої належить Пучдемон, оприлюднила заяву, в якій сказано, що те, що він добровільно здався владі, "показує бажання не уникати судового переслідування, а захищати себе під час справедливого і неупередженого процесу, який можливий у Бельгії, але вкрай сумнівний в Іспанії".

Нагадаємо, парламент Каталонії проголосував за незалежність від Іспанії тиждень тому, після проведення невизнаного Мадридом референдуму про незалежність. Жодна країна не визнала результатів голосування, а центральна влада Іспанії незабаром після цього ввела в Каталонії пряме правління, скориставшись ст. 155 Конституції про призупинення автономії одного з регіонів. Парламент Каталонії розпустили, Пучдемона відсторонили від посади, а нові вибори призначили на 21 грудня.

Пучдемон і четверо його колег - міністр сільського господарства, охорони здоров'я, освіти і культури - втекли в Бельгію. Усі вони в неділю вранці добровільно прийшли в поліцію Брюсселя разом зі своїми адвокатами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram