ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Лівану пішов у відставку, побоюючись за життя

Батько Харірі, що також очолював уряд Лівану, загинув від вибуху замінованого автомобіля 2005 року. 

Прем'єр-міністр Лівану пішов у відставку, побоюючись за життя
Фото: almanar.com.lb

Прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі несподівано пішов у відставку, заявивши в телезверненні, що робить це з побоювань за своє життя, передає Бі-бі-сі.

"Я відчуваю, що проти мене зріє змова. Ми живемо в атмосфері, схожій на ту, що передувала загибелі мученика Рафіка Харірі", - сказав він, поклавши провину на підтримуваний Іраном шиїтський рух "Хізбалла".

Батько політика Рафік Харірі, що також очолював уряд Лівану, загинув від вибуху замінованого автомобіля 2005 року.

Саад Харірі був прем'єром у 2009-2011 роках і знову повернувся на цю посаду в листопаді минулого року, пообіцявши "нову еру для Лівану" після двох років політичної нестабільності.

За словами Харірі, Іран "сіє страх і руйнування" в сусідніх країнах, зокрема в Лівані. Підтримувана Тегераном "Хізбалла" воює в Сирії на боці Башара Асада. 

Харірі виступив зі своєю заявою, перебуваючи в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді. Невідомо, чи має намір він повертатися на батьківщину. Останнім часом він кілька разів їздив до Саудівської Аравії, яка є головним регіональним опонентом Ірану.

Сім'я Харірі протягом багатьох років відома своєю опорою на Саудівську Аравію та протистоянням "Хізбаллі", з якою їхнє сунітське ополчення неодноразово вступало в бій на вулицях Бейрута.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram