ГоловнаСвіт

Каталонія платила Ассанжу і Йоко Оно за публічну підтримку незалежності, - іспанська прокуратура

У Каталонії було сформовано відомство, завданням якого було створювати позитивний міжнародний імідж регіону.

Каталонія платила Ассанжу і Йоко Оно за публічну підтримку незалежності, - іспанська прокуратура
Фото: EPA/UPG

Відсторонений Мадридом екс-голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон створив лобі, яке фінансувалося каталонським урядом і повинно було просувати позитивний міжнародний імідж Каталонії.

Про це йдеться в позові Генеральної прокуратури Іспанії, поданого проти членів відстороненого каталонського уряду, повідомляє El Mundo

Так, була створена Рада громадської дипломатії в Каталонії - Diplocat, на підтримку якої тільки в 2017 році було витрачено понад €2 млн з бюджету Каталонії. Активи Diplocat становлять €2,3 млн.

Прокуратура виокремлює три етапи розвитку сепаратистського процесу. Перший, підготовчий етап, тривав два роки, починаючи з 2015-го.

Метою було створити позитивний імідж Каталонії в світі на противагу решті Іспанії, що мало б виправдати перед світовою спільнотою проведення референдуму, а потім і проголошення незалежності. До цього процесу вирішили залучити імена світового масштабу, публічно публікували заяви, зокрема в соціальних мережах, на підтримку ідеї каталонської незалежності.

Звинувачення вважає, що такими людьми стали засновник Wikileaks Джуліан Ассанж і вдова Джона Леннона Йоко Оно, а їхні заяви про Каталонію "не були спонтанними".

У рамках цієї кампанії в Каталонії також створили відомство, яке відкрило дипломатичні місії щонайменше в дев'яти країнах - Бельгії, США, Франції, Великобританії, Німеччині, Австрії, Італії, Португалії та Данії.

Прокуратура стверджує, що за півтора місяці до референдуму Пучдемон підписав контракт з консалтинговою компанією на суму €60 тис., після чого в американських ЗМІ (The Washington Post і The New York Times) з'явилися відповідні публікації.

Як повідомляли раніше сьогодні, Пучдемона викликали у Верховний суд Іспанії для дачі показів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram