ГоловнаСвіт

Парламент Каталонії проголосував за незалежність

Рішення прийнято 70 голосами "за".

Парламент Каталонії проголосував за незалежність
Президент Каталонии Пучдемон во время заседания парламента
Фото: EPA/UPG

Парламент Каталонії в п'ятницю 70 голосами "за" підтримав проголошення незалежності цього автономного регіону Іспанії. Проти проголосували 10 осіб, ще двоє депутатів залишили свої бюлетені порожніми.

Про це повідомило місцеве видання The Local.

Прихильники незалежності, які зібралися біля будівлі парламенту, зустріли результати голосування радістю.

Минулого тижня іспанський кабінет міністрів вирішив розпустити уряд і парламент Каталонії. На спеціальному засіданні було прийнято рішення вперше в історії країни задіяти статтю 155 Конституції і тимчасово призупинити автономію каталонського регіону.

Рішення ще має затвердити іспанський парламент.

Раніше в Каталонії пройшов заборонений центральною владою Іспанії референдум про незалежність. Незважаючи на заборону, в ньому взяли участь близько 2,3 мільйона осіб, або близько 42,3% від загального числа виборців. Заявлений каталонським урядом результат - 90,18% учасників голосування відповіли ствердно на запитання "Ви хочете, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки?".

10 жовтня президент Каталонії Пучдемон підписав декларацію про проголошення незалежності Каталонії в односторонньому порядку, підкресливши, що автономія отримала мандат від народу, щоб стати незалежною державою. Разом з тим він закликав регіональний парламент відкласти проголошення незалежності, щоб домогтися "деескалації напруженості" і почати діалог з Мадридом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram