ГоловнаСвіт

Сенат Іспанії сьогодні розгляне план уряду взяти контроль над Каталонією у свої руки

План уряду також схвалили опозиційні партії.

Сенат Іспанії сьогодні розгляне план уряду взяти контроль над Каталонією у свої руки
Фото: Европортал

Сенат Іспанії сьогодні розгляне план центрального уряду взяти контроль над Каталонією у свої руки і обмежити її автономію на тлі загострення кризи після спроби регіону отримати незалежність.

Про це повідомляє BBC.

"Очікується, що Сенат ухвалить невідкладні заходи, що передбачають усунення президента Каталонії", - йдеться в повідомленні. Для цього Сенат повинен провести голосування про план уряду, направлений на застосування статті 155 іспанської Конституції, яка дає уряду повноваження "вживати всіх заходів, необхідних для примусу" регіону в разі кризи. Дотепер цієї статті не застосовували.

Відповідно до пропозицій, оголошених цього тижня прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм, главу Каталонії Карлеса Пучдемона відсторонять від виконання своїх повноважень, після чого відбудуться нові регіональні вибори.

Мадрид раніше вже взяв на себе контроль над фінансами Каталонії, поліцією та громадськими ЗМІ.

Зазначають, що партія прем'єра Іспанії має більшість у Сенаті, тому рішення, радше за все, буде затверджено. План уряду також схвалили опозиційні партії.

Нагадаємо, у четвер, 26 жовтня, голова регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що не буде проводити вибори без відповідних гарантій Іспанії.

За його словами, регіональний парламент буде вирішувати, які заходи вжити у відповідь на рішення Мадрида застосувати 155-ту статтю Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram