ГоловнаСвіт

США визначилися з новими санкціями проти Росії

У список потрапили 33 компанії оборонно-промислового комплексу.

США визначилися з новими санкціями проти Росії
Фото: kp.ua

Офіційна представниця Держдепартаменту США Хізер Наверт 26 жовтня повідомила, що держсекретар Рекс Тіллерсон затвердив новий список росіян і російських компаній, пов'язаних із розвідувальним і оборонним сектором, які найближчим часом можуть підпасти під санкції США.

Глава відомства підписав і направив документ у Конгрес. За словами Наверт, на цьому етапі список є непублічним і буде доступним тільки для американських законодавців, проте пізніше його викладуть у відкритий доступ.

Попри це, газета The New York Times уже опублікувала список російських організацій і відомств, з якими США можуть заборонити укладати "істотні транзакції" третім особам.

Зокрема, США можуть заборонити американським і іноземним компаніям укладати угоди з 33 організаціями російського оборонно-промислового комплексу, ФСБ, ГРУ, а також з чотирма організаціями, які Білий дім називає "розвідувальними".

На низку цих структур уже поширюються американські санкції. У списку, складеному американською адміністрацією, який спрямовано на розгляд у Конгрес, - 33 російські підприємства, концерни й організації, в тому числі "Рособоронекспорт", "Іжмаш", "Калашников", "Ростех", "МІГ", "Сухой", "Туполєв", "Адміралтейські верфі", "Алмаз-Антей", Долгопрудненське науково-виробниче підприємство, федеральний науково-виробничий центр "Титан-Барикади", АТ "Вертольоти Росії", концерн "Сузір'я", Об'єднана авіабудівна корпорація, Об'єднана двигунобудівного корпорація Об'єднана приладо-будівельна корпорація і Об'єднана суднобудівна корпорація, "Уралвагонзавод", НВО "Високоточні комплекси" (проти нього вже введено секторальні санкції Євросоюзу), науково-виробниче об'єднання "СПЛАВ", ПАТ "Машинобудівний завод імені М.І. Калініна, м. Єкатеринбург", Товариство з обмеженою відповідальністю "Конструкторське бюро приладобудування ім. академіка А.Г. Шипунова" й інші.

З числа розвідувальних організацій і відомств у список увійшли Служба зовнішньої розвідки (СЗР), Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (колишнє ГРУ), Федеральна служба безпеки (ФСБ), Спеціальний технологічний центр, компанія "Цифрова зброя і захист" (ЦЗЗ) і автономна некомерційна організація "Професійне об'єднання конструкторів систем інформатики" (АНО "ПО КСІ"). Проти ФСБ і СЗР США ввели санкції ще під час президентства Барака Обами.

У поясненні до документа наголошено, що заходи, які можуть запровадити до зазначених структур, не є санкціями, їхні активи не будуть заморожувати у США. Санкції у вигляді обмежень на видачу кредитів, на угоди з нерухомістю, у вигляді відкликання американських віз і т.ін. вводитимуть, починаючи з 29 січня 2018 року щодо будь-кого з американських чи іноземних осіб, які в період з 2 серпня 2017 року вчинили "істотні транзакції" із зазначеними в переліку російськими підприємствами, установами і відомствами.

При цьому чіткого визначення "істотної транзакції" в документі, який подає NYT, немає, об'єктивних критеріїв, таких як грошова вартість угоди, не встановлено, пише РБК. Держдепартамент США буде оцінювати значущість угоди "за сукупністю фактів", випливає з документа, тобто в американських регуляторів буде достатня свобода в тому, що вважати істотною угодою, а що не брати до уваги.

При цьому з документа випливає, що транзакції з ФСБ, в яких спецслужба виступає як регулятор імпорту в Росію криптографічного обладнання (на цій підставі ФСБ видає дозволи на ввезення в Росію і багатьох споживчих гаджетів), з великою часткою ймовірності будуть вважатися дозволеними і не каратимуться.

Нові заходи проти російських структур можуть запровадити в рамках вже чинного закону про санкції проти Росії, Ірану і Північної Кореї, який президент США Дональд Трамп затвердив 2 серпня. Цей закон передбачає, що станом на 1 жовтня американська адміністрація повинна визначитися зі списком підсанкційних осіб і організацій, які є частиною або працюють в оборонному або розвідувальному секторі Росії. Американські законодавці не підготували такий нормативно-правовий акт вчасно, у зв'язку з чим висловлювали своє невдоволення сенатори Джон Маккейн і Бен Кардін.

У Держдепі затримку виконання санкцій проти Росії пояснили складністю процесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram