ГоловнаСвіт

Назарбаєв схвалив перехід Казахстану на латиницю

Перехід на латинський алфавіт планується завершити до 2025 року.

Назарбаєв схвалив перехід Казахстану на латиницю
Фото: EPA/UPG

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив своїй адміністрації підготувати документи для перекладу казахської мови на латинський алфавіт з кирилиці, що символічно віддалить центральноазіатську країну від Росії, передає Reuters.

Згідно з повідомленням, Назарбаєв сказав, що перехід буде поступовим. Офіційна назва Казахстану на латиниці буде виглядати як Qazaqstan Respy'blikasy.

Казахська мова, яка належить до тюркської групи, використовувала арабський алфавіт до 1920-х років, коли Радянський Союз перевів її на латиницю, яка у 1940 році була замінена кирилицею на основі російського алфавіту.

Казахська мова є державною після здобуття незалежності у 1991 році. Під час останнього перепису населення в 2009 році лише 62% населення сказали, що вільно володіють як письмовою, так і усною казахською мовою. Російську мову визнано в Казахстані офіційною мовою.

Як повідомлялося, перехід на латиницю планується завершити до 2025 року. На думку Назарбаєва, перехід Казахстану на кирилицю у 1940 році мав політичний характер.

Нині латинський варіант казахського алфавіту використовується казахськими діаспорами в Туреччині та низці західних країн, проте жодного офіційного статусу не має. Також існує казахський арабський алфавіт, яким теж користуються переважно емігранти.

Варіант латинського алфавіту, який використовувався в Казахстані з 1929 по 1940 роки, відомий як Яналіф або Новий тюркський алфавіт. Він був розроблений Комітетом з нового алфавіту при ЦВК РСР. Перехід на латиницю в Казахстані почали обговорювати ще у 2007 році за ініціативи президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram