ГоловнаСвіт

У НАТО попередили Туреччину про наслідки придбання російських С-400

С-400 не сумісна із системами НАТО.

У НАТО попередили Туреччину про наслідки придбання російських С-400
Петр Павел

Туреччина зіткнеться з "неминучими наслідками", якщо купить російські системи ППО С-400.

Про це заявив голова Військового комітету НАТО генерал Пьотр Павел, повідомляє Defense News.

"Принципи суверенітету, очевидно, існують у придбанні військового обладнання, але так само, як суверенні держави приймають рішення, вони також суверенні щодо наслідків цього рішення", - зазначив Павел.

За словами представника Альянсу, хоча кожна країна вільна ухвалювати власні оборонні рішення, заплановане Туреччиною придбання системи С-400 не дозволить Анкарі бути частиною будь-якої інтегрованої системи протиповітряної оборони із союзниками з НАТО і може спричинити інші технічні обмеження.

Як зазначають, Туреччина оголосила про вибір С-400 у вересні, проте ще не підписала остаточних документів угоди, і поки це не зроблено, зазначив Павел, "союзники мають право обговорити це питання, щоб висловитися про всі проблеми і можливі труднощі".

Голова Військового комітету НАТО заявив, що навіть якщо системи протиракетної оборони НАТО не будуть інтегровані із С-400, їх проста присутність "буде створювати труднощі для об'єктів союзників, потенційно розміщених на території цієї країни".

Проте Павел зазначив, що Туреччина залишається ключовою частиною НАТО. "Ніхто не заперечує роль Туреччини як важливого союзника на дуже важкому перехресті завдань Альянсу", - резюмував він.

Раніше, 12 вересня, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що країна вже внесла депозит за придбання в Росії зенітних ракетних систем С-400.

Зенітні ракетні системи далекої дії С-400 "Тріумф" розробки і виробництва АТ "Концерн ПКО "Алмаз-Антей" призначені для ураження літаків стратегічної і тактичної авіації, балістичних ракет, гіперзвукових цілей та інших засобів повітряного нападу в умовах радіоелектронного та інших видів протидії. ЗРС С-400 задіяна, зокрема, для оборони російської військової бази "Хмеймім" у Сирії.

Нагадаємо, раніше в жовтні повідомляли, що Туреччина хоче купити в Росії новітні ЗРК С-500.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram