ГоловнаСвіт

Асоціація європейського бізнесу стурбована російським законом про заборону VPN

Більшість міжнародних компаній у Росії використовують технології VPN для захисту даних.

Асоціація європейського бізнесу стурбована російським законом про заборону VPN
Фото: geektimes.ru

Асоціація європейського бізнесу (АЄБ), серед членів якої є Air France, Citibank, Volvo Сars і кілька сотень інших компаній, скерувала на адресу Роскомнагляду і Мінкомзв'язку лист, в якому висловила стурбованість набуттям у Росії чинності 1 листопада поправок, які обмежують роботу VPN

Про це повідомляє РБК з посиланням на гендиректора АЄБ Франка Шауффа.

У листі йдеться, що переважна більшість міжнародних компаній у Росії використовують технології VPN для захисту даних, а закон у разі розширеного тлумачення може бути застосовний до внутрішньокорпоративних IT-систем, в яких VPN використовується з "внутрішньовиробничою метою, що не передбачає, зокрема, отримання інформації, доступ до якої обмежено на території Росії".

У Роскомнагляді і Мінкомзв'язку підтвердили отримання листа. У міністерстві пообіцяли дати асоціації роз'яснення з приводу закону найближчим часом. Голова комітету АЄБ з питань ІТ і телекомунікацій Едгарс Пузо повідомив РБК, що відповіді від відомств поки що не було.

У новій редакції закону йдеться, що обмеження не поширюються на анонімайзери, якщо "коло користувачів таких програмно-апаратних засобів їх власниками заздалегідь визначене і використання таких програмно-апаратних засобів здійснюється в технологічних цілях забезпечення діяльності особи, яка здійснює їх використання".

За словами інтернет-обмудсмена Дмитра Мариничева, цей виняток фактично виводить корпоративні VPN з-під дії закону. "Однак залишається питання, як регулятори будуть розділяти VPN, який використовується з корпоративною метою, і VPN, який використовується, щоб обійти блокування", - сказав Мариничев.

Закон про заборону засобів для обходу блокування в інтернеті президент Володимир Путін підписав у липні. ФСБ і МВС, відповідно до закону, отримують повноваження шукати сервіси, які надають доступ до ресурсів, оминаючи блокування. У разі відмови цих ресурсів обмежити доступ росіян до забороненої інформації вони самі будуть заблоковані.

Нагадаємо, що раніше в жовтні Роскомнагляд створив підрозділ для блокування VPN і анонімайзерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram