ГоловнаСвіт

Росія наклала вето на розслідування хіматак у Сирії

Китай утримався від голосування.

Росія наклала вето на розслідування хіматак у Сирії
Фото: EPA/UPG

Росія у вівторок, 24 жовтня, наклала в Раді Безпеки ООН вето на винесений США на голосування проект резолюції, що передбачає продовження мандата для розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії, передає Німецька хвиля.

Ще один постійний член Ради Безпеки - Китай - утримався від голосування.

Досліджує ці інциденти Спільна слідча комісія у складі співробітників ООН і Організації із заборони хімічної зброї (Joint Investigative Mechanism, JIM), сформована у 2013 році.

Мандат місії спливає в середині листопада. Останній із запланованих її звітів, як очікується, відбудеться 26 жовтня.

Спільна слідча комісія ООН і ОЗХЗ була створена у відповідь на рішення сирійської влади знищити запаси хімічної зброї та об'єкти з її виробництва. Пізніше, коли цей процес було завершено, мандат JIM продовжили. До завдань комісії увійшло встановлення конкретних фактів використання хімічних боєприпасів і визначення відповідальних за це осіб

У серпні 2016 року комісія звинуватила і сирійський уряд, і терористів "Ісламської держави" в застосуванні хімзброї у 2014-2015 роках. Згідно з оприлюдненим тоді звітом JIM, підконтрольні Дамаску військові щонайменше тричі застосовували хлор, а терористи ІДІЛ використовували гірчичний газ (іприт).

На засіданні Радбезу ООН 30 серпня 2016 року Росія відмовилася визнати факти, викладені у звіті. Сирійський уряд також відкидає ці звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram