ГоловнаСвіт

Жителі італійських Ломбардії і Венето проголосували за розширення автономії

Результати плебісциту не є юридично зобов'язувальними.

Жителі італійських Ломбардії і Венето проголосували за розширення автономії
Фото: EPA/UPG

Жителі найбагатших регіонів Італії - Ломбардії і Венето - проголосували на символічному референдумі за розширення автономії, пише Бі-бі-сі з посиланням на заяви голів обох північних областей.

Результати референдуму не є юридично зобов'язувальними для центрального уряду в Римі.

У Ломбардії явка склала 40%, у Венето - 57%. За словами місцевої влади, більш ніж 90% тих, хто прийшов, висловилися за більшу автономію.

Ломбардія, куди входить фінансова столиця Італії Мілан, і регіон Венето зі столицею у Венеції - найбільш економічно успішні регіони країни. Їхня частка у ВВП Італії становить 30%.

Одна з головних претензій регіонів у тому, що вони платять Риму значно більше податків, ніж отримують з бюджету. Як наслідок, вони хочуть скоротити свої виплати Риму щонайменше вдвічі.

Ломбардія на рік віддає на 54 млрд євро (64 млрд доларів) більше, ніж отримує, а Венето - на 15,5 млрд євро (18,2 млрд доларів).

Президент Ломбардії Роберто Мароні і глава Венето Лука Дзая належать до опозиційної, антиіммігрантської Ліги Півночі й уже давно сперечаються про те, що північ не повинна "годувати" значно бідніший південь.

Центральна влада в Римі несхвально відгукується про голосування, заявляючи, що в ньому немає потреби, хоча, за італійською конституцією, воно дозволене.

Критики референдуму називають його хитрим, покликаним зміцнити позиції правої Ліги Півночі напередодні загальних виборів наступного року.

Вони вказують на мільйони євро, витрачені на референдум, тоді як усі регіони мають конституційне право вести переговори з Римом безпосередньо.

Референдум про питання автономії законний в Італії. Згідно із 116 статтею італійської конституції, регіони можуть вимагати від Риму більшої автономії. Про незалежність регіону від Італії не йдеться. Регіони наполягають передусім на фінансовій самостійності.

Референдуми в Венето і Ломбардії мають рекомендаційний характер - їхні результати ні до чого не зобов'язують уряд країни. Але попри це, Риму буде складно не зважати на думку 15-мільйонного населення двох найсильніших з економічного погляду регіонів. Ломбардія і Венето виробляють третину ВВП країни.

Ліга Півночі - права партія, в середині 1990-х виступала за вихід північних регіонів Італії зі складу країни й утворення самостійної держави Паданія зі столицею в Мілані. Зараз партія знизила напруження риторики і наполягає тільки на федералізації Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram