ГоловнаСвіт

На виборах у Чехії перемогла партія мільярдера Бабіша

Соціал-демократи, що перебували при владі, зайняли тільки шосте місце.

На виборах у Чехії перемогла партія мільярдера Бабіша
Андрей Бабиш
Фото: EPA/UPG

На парламентських виборах у Чехії, які пройшли 20-21 жовтня, впевнено перемогла центристська партія ANO ("Акція незадоволених громадян"), яку очолює мільярдер Андрій Бабіш.

До 17:05 за київським часом опрацювали майже 70% бюлетенів, і ANO отримує понад 30% голосів виборців.

Євроскептики з партії "Свобода і пряма демократія" (СПД) йдуть другими з 11%. У Громадянської демократичної партії - 10%, приблизно стільки ж набирає Піратська партія.

Комуністична партія Чехії і Моравії набирає більш як 8% голосів, Чеська соціал-демократична партія - менш ніж 8%. Християнсько-демократичний союз - Чехословацька народна партія і партія STAN набирають близько 5%.

Нагадаємо, що нинішній голова уряду Чехії Богуслав Соботка представляє соціал-демократів, які мали найбільшу фракцію в чеському парламенті попереднього скликання.

Новим прем'єром може стати Бабіш, який раніше не раз критикував ЄС, в тому числі європейську систему квот на прийом біженців та вимоги, пов'язані з переходом на євро.

Бабіш володіє головним спонсором партії ANO - агрохімічним конгломератом "Агроферт" - і є одним з найбагатших людей у Чехії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram