ГоловнаСвіт

Суд на Гаваях призупинив новий міграційний указ Трампа

Щодо КНДР і Венесуели указ залишається чинним.

Суд на Гаваях призупинив новий міграційний указ Трампа
Фото: EPA/UPG

Федеральний суддя, який засідає у штаті Гаваї, призупинив дію останнього міграційного указу президента США Дональда Трампа, який забороняє в'їзд у країну громадянам восьми країн.

Указ мав набути чинності із середи, передає Бі-бі-сі.

Указ, виданий у вересні, поширюється на громадян Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі, Чаду, Північної Кореї й окремих посадових осіб Венесуели. Щодо Північної Кореї і Венесуели суддя залишив указ чинним.

Суддя Деррік Вотсон мотивував своє рішення тим, що в новому указі збереглися ті самі порушення закону, які він побачив у попередній редакції указу, виданій у березні. Той указ суддя також заблокував до набуття чинності.

На думку судді, заборона на в'їзд потенційно зачіпає 150 млн осіб із шести країн і суперечить інтересам США.

На відміну від двох попередніх указів, виданих у січні та березні, нова заборона встановлюється безстроково. Адміністрація Трампа пояснювала, що країни, які потрапили під заборону, не здатні або не бажають надавати владі США інформацію, необхідну для оцінки звернень по візи.

Паралельно штати Вашингтон, Массачусетс, Каліфорнія, Орегон, Нью-Йорк і Меріленд також оскаржують указ президента у федеральному окружному суді в Сіетлі.

Нагадаємо, жорсткість правил в'їзду у США була однією з головних передвиборних обіцянок Трампа. Він наполягав на тому, що ця заборона необхідна, щоб забезпечити національну безпеку, наводячи як приклади теракти в Парижі, Лондоні та Брюсселі.

Початковий міграційний указ, виданий невдовзі після інавгурації, 27 січня, спричинив масові протести в американських аеропортах. Він включав заборону на в'їзд громадянам семи переважно мусульманських країн, у тому числі Іраку, і передбачав повну заборону на в'їзд у країну для сирійських біженців, але був заморожений у судовому порядку.

Критики називають міграційний указ Трампа ісламофобським і вказують, що він у кожнім разі не здатен запобігти злочинам у США, якщо вони здійснюються людьми, котрі вже живуть у країні або мають американське громадянство.

У березні Трамп, намагаючись подолати юридичні перепони, підписав переглянутий, урізаний варіант указу. Однак і цей указ довго оскаржувався в судах і зміг набути чинності лише наприкінці червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram