ГоловнаСвіт

Конституційний суд визнав незаконним референдум про незалежність Каталонії

Каталонський референдум суперечить принципам "верховенства Конституції, національного суверенітету і нерозривної єдності іспанського народу".

Конституційний суд визнав незаконним референдум про незалежність Каталонії
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Іспанії ухвалив рішення про визнання незаконними підсумків референдуму про незалежність Каталонії, який пройшов 1 жовтня.

Про це повідомляє El Pais. 

На думку суду, референдум суперечить принципам "верховенства Конституції, національного суверенітету і нерозривної єдності іспанського народу". У рішенні йдеться, що гарантоване конституцією право на самовизначення не може трактуватися як можливість одностороннього виходу зі складу Іспанії.

11 жовтня голова Каталонії Карлес Пучдемон підписав декларацію про незалежність регіону. У документі сказано, що Каталонія стає "незалежною республікою", але про відокремлення від Іспанії в декларації не йдеться. Пучдемон пояснив, що наразі не може назвати точну дату оголошення незалежності і запропонував уряду Іспанії двомісячні переговори на цю тему.

Пізніше уряд Іспанії висунув Каталонії ультиматум, термін якого збігає в четвер. В іншому разі в регіоні буде введено пряме правління.

Референдум про незалежність Каталонії пройшов 1 жовтня. За відокремлення від Іспанії виступили 90,18% учасників голосування, явка становила 42%. Король Іспанії Феліпе VI і прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой не визнали підсумків референдуму і назвали його незаконним. Європа також не визнала підсумків референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram