ГоловнаСвіт

В Австрії та Киргизстані сьогодні проходять вибори

Громадяни обирають нових лідерів своїх держав.

В Австрії та Киргизстані в неділю, 15 жовтня, проходять вибори, на яких будуть обрані нові лідери цих держав.

У травні 2017 року Австрійська народна партія вийшла з коаліції з соціал-демократами. У зв'язку з цим канцлер і голова Соціал-демократичної партії Австрії Крістіан Керн заявив про проведення позачергових парламентських виборів.

Лідером виборчих перегонів протягом декількох місяців вважався новий 31-річний лідер консервативної Австрійської народної партії Себастьян Курц. Однак, як зазначає "Немецкая волна", Соціал-демократичній партії Австрії на чолі з Крістіаном Керном вдалося скоротити відставання.

Фото: EPA/UPG

При цьому євроскептикам з правопопулістською Австрійською партією свободи, яка в кінці 2016 року стала партнером "Єдиної Росії", опитування прогнозують значну підтримку - приблизно 25-27 відсотків голосів.

Перші попередні результати голосування будуть відомі вже ввечері в день виборів, а остаточний офіційний підрахунок голосів буде завершено, як очікується, в четвер, 19 жовтня.

У Киргизстані тим часом вибирають нового президента. Нинішній голова держави Алмазбек Атамбаєв, як того вимагає конституція, залишає свій пост після шести років керівництва країною.

На пост голови держави претендують понад десять кандидатів, включаючи трьох колишніх прем'єр-міністрів: Сооронбая Жеенбекова, Омурбека Бабанова і Темира Сарієва. Основна боротьба, ймовірно, розгорнеться між першими двома.

Фото: EPA/UPG

Жеенбеков представляє пропрезидентську Соціал-демократичну партію, а Бабанов протягом виборчої кампанії виконував роль опозиціонера-реформатора.

Опитування громадської думки, що проводилися напередодні дня голосування, явного лідера не виявили. При цьому експерти не виключають, що одному з кандидатів вдасться відразу отримати понад 50 відсотків голосів, і другого туру не знадобиться.

У разі успішного завершення виборів вперше в сучасній історії Киргизії в країні буде здійснено процес мирної передачі влади. Колишні голови держави - Аскар Акаєв і Курманбек Бакієв - були повалені в результаті революцій і покинули країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram