ГоловнаСвіт

США і Туреччина ввели обопільну заборону на видачу віз

Раніше в Стамбулі заарештували американського дипломата.

США і Туреччина ввели обопільну заборону на видачу віз
Фото: vestnikkavkaza.net

Американське посольство в Анкарі оголосило, що всі дипломатичні представництва США в Туреччині припиняють видачу неімміграційних віз у зв'язку з "останніми подіями". Раніше турецька влада затримала співробітника генконсульства США в Стамбулі і звинуватила його у зв'язках із терористами.

"Останні події змусили уряд США переглянути питання про зобов'язання уряду Туреччини щодо безпеки дипмісій США та їх персоналу. Для того, щоб звести до мінімуму кількість відвідувачів нашого посольства і консульств, ми призупинили всі неімміграційні візові послуги в усіх американських дипмісіях у Туреччині", - йдеться в заяві посольства, опублікованій у твіттері.

Через кілька годин посольство Туреччини у США відповіло дзеркально.

У повідомленні, опублікованому на сайті посольства, йдеться, що турецька дипломатична місія "призупинила надання візових послуг громадянам США".

Заява витримано не тільки в тому самому дусі, а й дослівно повторює фрази з випущеної раніше заяви посольства США в Туреччині.

Обидві заяви починаються зі слів "останні події змусили уряд... переглянути питання про зобов'язання уряду... щодо безпеки дипмісій... і їх персоналу". Далі йде фраза: "Для того, щоб звести до мінімуму кількість відвідувачів нашого посольства і консульств, ми призупинили..."

Обмін санкціями відбувся через кілька днів після того, як влада Туреччини затримала співробітника американського консульства Метіна Топуза. Його звинуватили в шпигунстві і порушенні конституції. Слідство вважає, що Топуз був пов'язаний з організацією опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена (FETO), якого Анкара вважає натхненником і організатором невдалої спроби держперевороту в липні 2016 року.

Слідчі вважають, що Топуз регулярно зв'язувався з главами поліцейських підрозділів, прихильних до FETO, а також з екс-прокурором Зекерією Озом, який у минулому розслідував справи про масштабну корупцію в турецькому уряді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram