ГоловнаСвіт

Уряд Каталонії оприлюднив офіційні результати референдуму

За незалежність автономії проголосували більш ніж 2 млн осіб, або 90,18% тих, хто голосував.

Уряд Каталонії в п'ятницю оприлюднив офіційні результати голосування на референдумі 1 жовтня про статус автономії.

За підсумками підрахунку 100% бюлетенів, за незалежність автономії проголосували більш ніж 2 млн осіб, або 90,18% тих, хто голосував, повідомляється у твіттері каталонського женералітету. 1,98% вважали, що краще нічого не писати на бланку для голосування, "проти" виступили 7,83% виборців.

Явка становила 43,03%. Всього в голосуванні взяли участь 2 млн 286 тис. 217 виборців з 5,3 млн осіб, що мають право голосу. За незалежність виступили 2 млн 44 тис. 38 осіб.

У Каталонії 1 жовтня пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії. Голосування ще до його початку визнав незаконним конституційний суд Іспанії. Іспанська поліція намагалася заблокувати голосування. У результаті сталися сутички, в яких постраждали сотні людей.

Референдум не був визнаний ні Мадридом, ні європейською владою.

Король Іспанії Філіпп VI назвав поведінку влади Каталонії безвідповідальною і небезпечною. За його словами, вона може поставити під загрозу економічну стабільність Іспанії. Філіп VI закликав народ до єдності і наполягає на тому, що референдум був незаконним, а його проведення свідчить про "неприйнятну нестачу лояльності з боку керівників регіону".

Україна вважає референдум незаконним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram