ГоловнаСвіт

Нобелівську премію миру отримав Міжнародний рух із заборони ядерної зброї

Нобелівську премію миру в 2017 році отримав Міжнародний рух із заборони ядерної зброї (ICAN) за "привернення уваги до катастрофічних гуманітарних наслідків унаслідок використання ядерної зброї".

Про це повідомляють на сайті Нобелівського комітету

ICAN - коаліція неурядових організацій, в яку входять близько 100 країн світу.

Директор Дослідницького інституту миру в Осло Хенрік Урдал, який щороку складає список можливих кандидатів заявляв, що одними з головних претендентів на Нобелівську премію миру цього року були верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Євросоюзу Федеріка Могеріні, голова МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф і колишній держсекретар США Джон Керрі. Саме вони, за оцінками дослідників, були найкращими кандидатами, тому що вони каталізували процес, який закінчився ослабленням санкцій проти Тегерана в обмін на ядерні обмеження.

"Загроза використання ядерної збройної сили більш реальна, ніж була раніше, у випадку з Північною Кореєю. Важливо підтримувати ініціативи, які перешкоджають розвитку та поширенню ядерної зброї", - заявив Урдал. Він також зазначив, що вручення премії саме за ядерну угоду могло бути символічним жестом стосовно президента США Дональда Трампа, який назвав угоду провалом. Утім сам Заріф в інтерв'ю іранському агентству ISNA в жовтні минулого року на запитання про те, що, якщо він разом з Керрі отримає Нобелівську премію миру, тільки розсміявся. Як писав The New Yorker, Заріф і Керрі могли бути номіновані на Нобелівську премію миру ще в 2015 році.

Серед інших можливих лауреатів Дослідницький інститут світу в Осло називав організацію "Білі шоломи" і її лідера Раїда Аль Салеха за їхні зусилля з надання допомоги мирним жителям у понівеченій війною країні. Другий фаворит дослідників - Агентство ООН у справах біженців і його керівник Філіппо Гранді за зусилля щодо розселення людей у всьому світі, змушених залишати місця свого проживання,  і спроби розв'язання криз, які простягаються від Сирії та Афганістану до М'янми. Третій фаворит - колишній головний редактор турецької газети Cumhuriyet Кан Дундар, якого засудили до п'яти років і дев'яти місяців в'язниці за публікацію, в яких стверджувалося, що Туреччина таємно постачає зброю повстанцям у Сирії.

Як пише Bloomberg, серед фаворитів букмекерів були папа Франциск, канцлер Німеччини Анґела Меркель, некомерційна організація Американський союз захисту громадянських свобод. Серед інших можливих кандидатів на премію, за прогнозами вчених і букмекерів, Bloomberg називало Економічне співтовариство країн Західної Африки, блогера з Саудівської Аравії Райфа Бадаві, якого засудили до 10 років в'язниці і тисячі ударів батогів за інакомислення, колишнього співробітника Агентства національної безпеки (АНБ) США Едварда Сноудена, а також двох кандидатів з Росії - "Новау газету" та правозахисну організацію "Меморіал". 

У 2016 році Нобелівську премію миру отримав президент Колумбії Хуан Мануель Сантос за кроки для врегулювання конфлікту з бойовиками FARC.

Раніше були вручені Нобелівські премії з медицини (за "біологічний годинник"), фізики (за відкриття гравітаційних хвиль), хімії (за кріоелектронну мікроскопію) і літератури (Кадзуо Ішіґуро).

Розмір Нобелівської премії в 2017 році було збільшено на мільйон шведських крон і становить дев'ять мільйонів шведських крон ($1,1 млн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram