ГоловнаСвіт

Російський юрист зустрічалася з конгресменом США до зустрічі з Трампом-молодшим

Юрист розповіла, що на зустрічі були присутні ще два або три конгресмени, але вона не запам'ятала їх.

Російський юрист зустрічалася з конгресменом США до зустрічі з Трампом-молодшим
Фото: EPA/UPG

Член Палати представників США Дейна Рорабейкер, який називав "справу Магнітського" брехнею, під час поїздки в Москву в 2016 році зустрічався з російським юристом Наталією Весельницькою.

Про це сама Весельницька розповіла виданню News Front

На інтерв'ю Весельницької сайту News Front звернуло увагу американське видання Foreign Policy, яке називає News Front "проросійським кримським новинним сервісом".

В інтерв'ю Весельницька стверджує, що всі її зустрічі з американськими політиками були пов'язані з її адвокатською діяльністю щодо захисту росіянина Дениса Каціва, проти якого в 2013 році уряд США подав позов про конфіскацію активів. За словами Весельницької, це сталося за заявою голови британського інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера.

На запитання журналіста про те, з ким ще, крім Дональда Трампа-молодшого і команди президента Дональда Трампа, вона зустрічалася, Весельницька відповіла, що перша зустріч відбулася з членом Палати представників США Дейною Рорабейкером у Москві в квітні 2016 року. "Ми з ним поговорили, я йому пояснила, що, власне кажучи, відбувалося, на наш погляд, з урахуванням доказів, які у нас є. І попросила тільки про одне - якщо це буде цікаво вашому комітету, ми готові приїхати до вас, дати свідчення, представити всі докази, і все. Ми хотіли б просто ініціювати процедуру розслідування в Конгресі цих обставин", - розповіла Весельницька.

За її словами, вона також обговорювала з конгресменом питання, пов'язані з так званим "актом Магнітського", і передала йому фільм режисера Андрія Некрасова "Закон Магнітського. За лаштунками", в якому розповідається, що Магнітського не били перед смертю, що умови його утримання у в'язниці були не гірші, ніж в інших ув'язнених, і що Магнітський не розкривав розкрадання грошей з бюджету Росії.

Весельницька розповіла, що, крім Дейни Рорабейкера, на зустрічі були присутні ще два або три конгресмени, але вона не запам'ятала їх. "Але чому я запам'ятала Дейну Рорабейкера? Тому що це людина, яка реально перейнялася цією історією, і 18 травня на слуханнях у міжнародному комітеті він навіть вніс поправку про те, щоб прибрати ім'я Магнітського з одного із законопроектів. І зазнав, власне кажучи, найжорстокішої обструкції з боку своїх же колег у цьому комітеті", - сказала Весельницька.

Представник Рорабейкера Кеннет Граббс у коментарі для Foreign Policy, сказав, що, на його думку, Весельницька була "однією з багатьох людей", з якими Рорабейкер бачився під час своєї поїздки до Москви, але він "не був зосереджений на її особистості" і не пам'ятає зустрічі.

У травні 2016 року, вже після зустрічі з Весельницькою, Дейна Рорабейкер заявляв: "Не ігноруйте хороброго російського журналіста, який викриває гріхи Путіна, Андрія Некрасова. Він повідомляє, що "справа Магнітського" - брехня. Зніміть шори з вашого розуму". Пізніше він ініціював слухання в комітеті із закордонних справ Конгресу США, на яких, ґрунтуючись на інформації з фільму, запропонував прибрати ім'я Магнітського з нової, глобальної версії "закону Магнітського", яку тоді розглядали в Палаті представників.

"Закон Магнітського" було прийнято в США і названо на честь юриста Сергія Магнітського, який помер у московському СІЗО в 2009 році за неоднозначних обставин. У 2016 році США поширили дію "закону Магнітського" на весь світ. У Росії у відповідь прийняли закон "Про заходи впливу на осіб, причетних до порушень основоположних прав і свобод людини, прав і свобод громадян Російської Федерації", більше відомий як "закон Діми Яковлєва", який заборонив громадянам США всиновлювати російських сиріт.

Про зустріч Наталії Весельницької з Дональдом Трампом-молодшим у липні повідомила газета The New York Times. За даними видання, вона говорила, що в неї є відомості, які можуть нашкодити Гілларі Клінтон під час передвиборної кампанії. Весельницька відкидала цю інформацію. Трамп-молодший заявив, що зустріч не дала ніякого результату, а Весельницька говорила про "список Магнітського" і питання усиновлення дітей із Росії. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram