ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити "Новой газете" €3,4 тис. у "справі про Курськ"

Росія також повинна буде покрити судові витрати.

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити "Новой газете" €3,4 тис. у "справі про Курськ"
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити виданню "Новая газета" компенсацію майже €3,4 тис. за позовом у зв'язку з публікаціями про загибель атомного підводного човна "Курськ"

Про це повідомляє "Медуза"

"Європейський суд з прав людини ухвалив, що російські суди порушили право на свободу самовираження під час розгляду позовів проти "Новой газети" в зв'язку з публікаціями про загибель підводного човна "Курськ", - йдеться в повідомленні.

"Новой газете" присудили компенсацію в розмірі €3388, ще €2170 отримає кореспондент видання Олена Мілашина. Росія також повинна буде покрити судові витрати.

У рішенні сказано, що російські суди "виходили з припущення, що захист" честі та гідності "в усіх випадках перевершує право на свободу самовираження". "Російські суди ніяк не оцінили важливу роль вільних ЗМІ в демократичному суспільстві", - постановив ЄСПЛ.

Суд у Страсбурзі розглядав скаргу на рішення Басманного суду Москви в грудні 2005 року за позовом головного судмедексперта Міноборони РФ Віктора Колкутіна та інших експертів. Тоді московський суд зобов'язав видання спростувати відомості, що шкодять діловій репутації Колкутіна. Зокрема, в своїх статтях "Новая газета" стверджувала, що експертний висновок про загибель підводників майже відразу після вибуху на "Курську" допоміг офіцерам ВМФ уникнути відповідальності за неналежним чином проведену рятувальну операцію.

Тоді "Новая газета" виплатила 50 тис. рублів компенсації, кореспондент Мілашина - 7 тис. рублів.

Атомний підводний човен "Курськ" затонув 12 серпня 2000 року під час навчань у Баренцовому морі. За офіційною версією, через витік компонентів палива стався вибух однієї з торпед. Загинули всі 118 членів екіпажу підводного човна.

Нагадаємо, в 2015 році в Росії було ухвалено закон, за яким Конституційний суд РФ отримав право визнавати рішення міжнародних судів нездійсненними через їх невідповідність російській Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram