ГоловнаСвіт

Влада Каталонії заявила, що за незалежність проголосували 90% виборців

Іспанія вважає голосування незаконним.

Влада Каталонії заявила, що за незалежність проголосували 90% виборців
Фото: EPA/UPG

Влада Каталонії повідомила, що 90% громадян, які брали участь у голосуванні, підтримали ідею незалежності від Іспанії. При цьому явка була невисокою - в голосуванні, за даними влади Каталонії, взяли участь 42,3% виборців.

"У цей день надії і страждань громадяни Каталонії здобули право оголосити незалежну державу у вигляді республіки", - цитує "Бі-Бі-Сі" лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

"У найближчі кілька днів мій уряд направить результати сьогоднішнього голосування в парламент Каталонії, який представляє суверенні права нашого народу, з тим, щоб він міг діяти відповідно до закону про референдум", - заявив голова уряду Каталонії.

Відповідно до каталонського закону про референдум, прийнятого каталонським парламентом 6-го вересня, а потім скасованим Конституційним судом Іспанії, парламент повинен провести засідання з питання про оголошення незалежності через дві доби після оголошення офіційних результатів референдуму. Спікер каталонського парламенту Карме Форкаделл скликала засідання представників усіх партій на 14:00 (за місцевим часом) понеділка.

Тим часом відразу після закінчення голосування прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що не визнає легітимності цього референдуму. За його словами, каталонців обманом змусили брати участь у незаконному плебісциті. Він назвав референдум насмішкою над демократією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram