ГоловнаСвіт

Фракції Бундестагу визначилися зі своїми лідерами

Спостерігачі заявили про "м'яке відсторонення" Зіґмара Габріеля від усіх посад.

Фракції Бундестагу визначилися зі своїми лідерами

У Берліні 26 вересня відбулися перші засідання шести фракцій, які будуть представлені в новому Бундестазі, і вони визначилися зі своїми лідерами.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Керувати фракцією Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Християнсько-соціальний союз продовжить 68-річний Фолькер Каудер, який робить це з 2005 року. Щоправда, цього разу він отримав усього 77,3% підтримки при тому, що в минулі роки вона перевищувала 90%. Причина - невдоволення членів блоку невтішними результатами виборів - усього 33%.

Колишній партнер по коаліції Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) увійде в Бундестаг нового скликання з новим головою своєї фракції. Її очолить Андреа Налес, яка до формування уряду продовжує виконувати роботу міністра праці. За її кандидатуру голосуватимуть сьогодні, але питання вже вирішене. Висловлювалися припущення, що фракцію хотів би очолити поки ще віце-канцлер/голова МЗС Зіґмар Габріель, півроку тому ще й голова партії, однак нинішній її лідер Мартін Шульц ще напередодні поспішив назвати свого номінанта, що спостерігачі розцінили як "м'яке відсторонення" Габріеля від всіх керівних постів. Сам він поки що не коментує ситуацію. Загалом у наступному уряді есдеки, судячи з усього, не матимуть ані міністрів, ані держсекретарів - керівництво партії твердо заявило про перехід в опозицію.

Вільні демократи, які зуміли повернутися в парламент за підсумками виборів, назвали голову своєї фракції ще в понеділок. Ним стане керівник Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП) Крістіан Лінднер, кандидатуру якого підтримали одностайно.

Зелені залишаються з двома співголовами з минулого складу парламентарів Антоном Хофрайтером і Катрін Герінг-Екардт.

Те саме й у Лівих. Однак Сара Вагенкнехт і Дітмар Барч будуть переобрані в середині жовтня.

Визначилися зі своїми кандидатурами у вівторок і в крайній правій "Альтернативі для Німеччини" (АдН). Фракцію очолять перші номери передвиборного списку Алісі Вайдель і Олександр Гауланд. Настрій правопопулістам у цей день зіпсувала заява голови партії Фрауке Петрі про вихід із партії. Ще напередодні вона влаштувала демарш, залишивши спільну прес-конференцію після заяви про те, що вона не буде входити до фракції АдН, а буде незалежним кандидатом. Відносини в керівництві партії були давно непростими, але гучна заява саме в цей час викликала справжній ажіотаж.

Президентом Бундестагу може стати нинішній міністр фінансів Вольфганг Шойбле. Попередній - Норберт Ламмерт - пішов на пенсію. Шойбле 75 років і він обирається в Бундестаг з 1972 року. Посада спікера парламенту - квота партії, що має більшість, - ХДС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram