ГоловнаСвіт

Вибори і санкції - причини войовничої риторики угорської влади

Угорщина використовує ситуацію з українським законом для того, щоб обґрунтувати зрив режиму санкцій ЄС проти Росії.

Вибори і санкції - причини войовничої риторики угорської влади
Президент РФ Путин и премьер Венгрии Орбан
Фото: EPA/UPG

Майбутні вибори в Угорщині, а також бажання зняти антиросійські санкції - ось причини антиукраїнської кампанії, розв'язаної в Будапешті.

Про це йдеться у статті

"Угорська діаспора, у тому числі і 150-тисячна в Україні - один з інструментів впливу Будапешта на суміжні з Угорщиною країни. Але вони також є фактором внутрішньої політики самої Угорщини", йдеться в матеріалі.

Зокрема, щоб у квітні 2018-го утретє поспіль перемогти на парламентських виборах і очолити уряд, прем'єр-міністр

Віктор Орбан разом зі своєю партією "Фідес-ХДНП" (Fidesz-KDNP) готується отримати конституційну більшість в угорському парламенті.

"Для цього Орбану вже недостатньо добрих ораторських здібностей, заледве чи спрацюють його обіцянки про світле майбутнє. Та й економічних досягнень у нинішнього уряду, які можна було б використовувати як аргумент для виборців, замало. Залишається перетворити власних виборців - провладних і проурядових - на протестний електорат. А це можливо зробити, тільки знайшовши (або створивши) ворогів, які загрожують нинішній Угорщині, щоб очолити проти них світоглядну війну. А тим самим - зачепити угорців за живе і закликати їх стати разом із собою на захист батьківщини", - йдеться в статті.

У різний час такими ворогами були: а) брюссельські бюрократи, б) біженці, с) Джорж Сорос і його університет. Тепер от черга України.

Друга причина (крім виборів), через яку Угорщина (і Болгарія теж) постараються ще далі роздути проблему українського закону - передусім перед своїми громадянами, а також у ЄС, полягає в тому, що вони використовують ситуацію з українським законом для того, щоб обґрунтувати зрив режиму санкцій ЄС проти Росії.

У цьому вже прямо зізнався прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов: за його словами, Болгарія буде працювати над скасуванням санкцій проти Росії під час свого головування в Раді Європи 2018 року.

Голова МЗС

Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю російським ЗМІ також поскаржився на те, що через санкції проти Росії Будапешт нібито втратив 7 млрд доларів, хоча "зараз ситуація покращується" і товарообіг між Москвою і Будапештом за перше півріччя збільшився приблизно на 30%.

До слова, наголошують  і  на одностайності Угорщини та Росії в питанні українського закону: на зустрічі Сійярто з російським міністром Лавровим під час Генасамблеї ООН міністри «висловили заклопотаність прийнятим Верховною Радою України законом про освіту, що обмежує права національних меншин на освіту рідною для них мовою». "Напевно (український закон - ред.), зблизив позиції сторін (Росії та Угорщини - ред) і в питанні санкцій", - йдеться в статті 

«Угорщина: що стоїть за войовничою риторикою проти Києва».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram