ГоловнаСвіт

В Японії відбудуться дострокові парламентські вибори

Рейтинг японського прем'єра недавно зріс після літнього падіння. 

В Японії відбудуться дострокові парламентські вибори
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Японії Сіндзо Абе оголосив про проведення виборів на рік раніше і про розпуск парламенту.

Про це повідомляє "ВВС-Україна"

За словами Абе, він хоче отримати "новий мандат довіри", щоб подолати "національну кризу" на тлі зростання загроз з боку КНДР.

Рейтинг прем'єра недавно зріс після літнього падіння. Підтримка Абе посилилася на тлі зростання напруженості навколо КНДР. Це відсунуло на другий план критику прем'єра з приводу корупції.

Сіндзо Абе також оголосив про виділення $ 17,8 млрд на освіту та соціальні витрати. На прес-конференції сьогодні він сказав, що для підготовки Японії до майбутнього необхідні свіжі стимули.

Аналітики вважають, що позачергові вибори - це спосіб Абе скористатися відновленим рейтингом і використати нинішню слабкість опозиції.

Ряд скандалів і непопулярна політика боляче вдарили по рейтингу глави уряду останніми місяцями. У липні його рейтинг впав до менш як 30%, але потім піднявся до понад 50% у вересні. Він заперечує звинувачення в корупції і в понеділок заявив, що розпуск парламенту не був спробою уникнути цих звинувачень.

Абе також намагається проштовхнути суперечливі зміни в післявоєнній оборонній політиці Японії. Він закликає до офіційного визнання військових у конституції.

Післявоєнна конституція Японії серйозно обмежує діяльність військових, щодо них не використовується слово "армія". Збройні сили Японії називають Силами самооборони. Керує ними прем'єр-міністр.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram