ГоловнаСвіт

Туреччина пригрозила Іракському Курдистану припиненням транзиту нафти

Прем'єр Туреччини оцінив економічні втрати через відмову від транзиту нафти на $ 300-500 млн.

Туреччина пригрозила Іракському Курдистану припиненням транзиту нафти
Бинали Йылдырым
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим не виключає припинення транзиту нафти з Іракського Курдистану у зв'язку з референдумом про незалежність, що проходять там.

Про це глава уряду заявив у ефірі телеканалу NTV. 

"Коли на кону стоїть питання національної безпеки, економічні втрати на $ 300-500 млн - це не та проблема, через яку така економічно сильна країна, як Туреччина, може знехтувати своєю національною безпекою", - зазначив Їлдирим.

25 вересня в Іракському Курдистані проходить референдум про незалежність. Проти проведення плебісциту категорично виступають Багдад, Анкара й Тегеран. Західні країни закликали владу Іракського Курдистану не проводити плебісцит. У США заявили, що "проведення референдуму в спірних районах є особливо провокаційним і таким, що дестабілізує".

Іракський Курдистан - неофіційна назва Курдського автономного району на півночі й північному сході Іраку, який має статус широкої автономії в складі країни, юридично закріплений у конституції. Провінції Дахук, Сулейманія та Ербіль, що входять у цей регіон, традиційно є місцем проживання курдів. При владі в регіоні перебуває Демократична партія Курдистану, яку очолює Масуд Барзані.

Нагадаємо, що напередодні Туреччина виключила визнання референдуму про незалежність іракських курдів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram