ГоловнаСвіт

В Іракському Курдистані почався референдум про незалежність

Проти голосування виступили Туреччина, Іран, ЄС і США. 

В Іракському Курдистані почався референдум про незалежність
Масуд Барзани
Фото: EPA/UPG

Референдум, учасники якого мають вирішити, чи залишиться Іракський Курдистан у складі Іраку чи стане самостійною державою, почався в понеділок, передає "Інтерфакс".

До складу Іракського Курдистану входять чотири провінції - Дахук, Хавлер, Сулейманія і Халабджа. У них мешкає 5,5 млн чоловік. Загальна площа цих провінцій становить близько 40 тис. кв. км.

Рішення про проведення референдуму 25 вересня 2017 року виборча комісія Іракського Курдистану остаточно затвердила в середині серпня.

Іракський Курдистан за угодою 1970 року має широку автономію, проте на цих територіях сильні ідеї повного відокремлення від Іраку. "Ми не можемо жити разом з Багдадом, ми намагалися багато разів", - заявив у п'ятницю на передвиборному мітингу в Ербілі глава Іракського Курдистану Масуд Барзані.

За його словами, центральний уряд Іраку порушує конституцію країни, не здатний побудувати партнерство з курдами, крім того, Багдаду не вистачає демократії. За словами Барзані, після референдуму має настати час для діалогу.

"Референдум - це не зведення кордонів, це не прийняття статус-кво, але це перший крок у напрямку до незалежності", - наголосив Барзані. За його словами, незалежний Курдистан має бути федеративною, парламентською і демократичною державою.

Верховний суд Іраку раніше ухвалив рішення про неможливість проведення цього референдуму. "Верховний суд ухвалив рішення про відстрочення референдуму, який був призначений на 25 вересня, до того моменту, поки не будуть вивчені скарги про невідповідність референдуму конституції", - йдеться в постанові суду.

Намір іракських курдів провести референдум розкритикували й іноземні держави. Зокрема, проти його проведення виступили Туреччина, Іран, ЄС і США.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram