ГоловнаСвіт

Трамп заборонив в'їзд у США громадянам восьми країн

До списку додали Північну Корею, Венесуелу й Чад.

Трамп заборонив в'їзд у США громадянам восьми країн
Фото: EPA/UPG

Список країн, громадянам яких заборонено в'їзд до США, буде доповнений: до держав, що вже є у списку, додадуть Північну Корею, Венесуелу й Чад.

Як пояснили в Білому домі, таке рішення було ухвалене за результатами перегляду політики інформаційної співпраці - а саме, інформації, яку надають інші країни американським спецслужбам, пише "Бі-бі-сі".

Нові обмеження набудуть чинності з 18 жовтня.

"Безпека Америки - мій головний пріоритет, - написав президент США Дональд Трамп у твіттері. - Ми не допустимо в нашу країну тих, кого ми не можемо ретельно перевірити на предмет безпеки".

В'їзд у США буде також, як і раніше, заборонений громадянам Ірану, Ємену, Лівії, Сирії та Сомалі.

Однак Судан з цього списку буде виключений - таким чином, загалом обмеження стосуватимуться восьми держав.

У Білому домі заявили, що КНДР відмовляється від будь-якої співпраці зі США і зовсім не відповідає вимогам, що пред'являються до всіх, хто в'їжджає, проте визнали, що приїжджих із Північної Кореї і так було вкрай мало.

Хоча Чад і є важливим партнером США в боротьбі з тероризмом, ця країна не надає американській владі деякої запитуваної інформації, уточнили в Білому домі.

А Венесуела, щодо якої Вашингтон недавно запровадив економічні санкції, відмовляється від співпраці зі США у сфері перевірки, "являє той чи інший її громадянин загрозу національній чи громадській безпеці", а також вельми неохоче приймає назад своїх депортованих громадян.

В інформаційному листі, яким Білий дім доповнив оголошення Трампа, зазначено, що Ірак також не відповідає деяким необхідним критеріям, проте цю країну не занесли до списку "у зв'язку з тісною співпрацею зі США" і тією роллю, яку Ірак відіграє в боротьбі з екстремістським угрупованням "Ісламська держава".

Посилення жорсткості правил в'їзду до США було однією з головних передвиборних обіцянок Дональда Трампа. Він наполягав на тому, що ця заборона є необхідною для гарантування національної безпеки, наводячи як приклади теракти в Парижі, Лондоні та Брюсселі.

Початковий міграційний указ, виданий незабаром після інавгурації, 27 січня, спричинив масові протести в американських аеропортах. Він включав заборону на в'їзд громадян семи переважно мусульманських країн, зокрема Іраку, і передбачав повну заборону на в'їзд до країни для сирійських біженців, але був заморожений у судовому порядку.

Критики називають міграційний указ Трампа ісламофобським і зазначають, що він у будь-якому разі не здатний запобігти злочинам у США, якщо вони кояться людьми, що вже живуть у країні чи мають американське громадянство.

6 березня Дональд Трамп, намагаючись подолати юридичні перепони, підписав переглянутий, урізаний варіант указу. Однак і цей указ довго оспорювався в судах і зміг набрати чинності лише наприкінці червня.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram