ГоловнаСвіт

Партія Додона розпочала збір підписів за перехід до президентської республіки

ПСРМ вимагає розширити повноваження Додона. 

Партія Додона розпочала збір підписів за перехід до президентської республіки
Фото: socialistii.md

Партія соціалістів Республіки Молдови (ПСРМ) 24 вересня організувала першу антиурядову акцію після перемоги їхнього лідера Ігоря Додона на президентських виборах восени минулого року.

Як повідомляє NewsMaker, саме цього дня міг відбутися консультативний референдум з розширення повноважень глави держави, який був ініційований Додоном навесні. Його указ пізніше був анульований Конституційним судом Молдови.

Соціалісти влаштували марші протесту в трьох містах - у Бєльцях, Кагулі та Нових Аненах. Як зазначає видання, на них говорили про необхідність дострокових парламентських виборів і переходу від парламентської до президентської форми правління.

Наприкінці ПСРМ оголосила збір підписів за перехід до президентської форми правління і за "наділення президента країни функцією глави виконавчої влади".

"У рамках цієї кампанії представники Партії соціалістів увійдуть до кожної оселі, до кожної квартири, надаючи можливість кожному жителю країни висловити свою думку про те, хто має керувати країною - народ чи зграя узурпаторів. Вони забороняють референдум - ми його проведемо в кожному домі", - резюмували соціалісти.

Нагадаємо, що кілька днів тому депутати парламенту Молдови від Ліберальної партії почали збір підписів під законопроектом про початок процедури відсторонення від посади президента Ігоря Додона. Мотивом для оголошення президенту імпічменту стала насамперед відмова глави держави виряджати молдовських вояків на міжнародні військові навчання. Його також звинувачують у просуванні в Молдові інтересів Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram