ГоловнаСвіт

Додон відмовився підкорятися рішенню Конституційного суду

Молдовський лідер відмовляється затверджувати кандидата в міністри оборони. 

Додон відмовився підкорятися рішенню Конституційного суду
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон не прийме присягу міністра оборони Євгена Стурзи, навіть якщо буде ухвалено відповідне рішення Конституційного суду.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

"Зазначу, що відповідно до Конституції урядовці вступають у право виконання свого мандата з моменту складення присяги перед президентом Республіки Молдова. Я не маю наміру приймати присягу Стурзи, навіть якщо буде відповідне рішення Конституційного суду, внаслідок чого він не зможе виконувати своїх  посадових обов'язків", - написав молдовський лідер.

Додон наголошує, що "на чолі міністерства мають стояти компетентні, аполітичні, відповідальні та врівноважені люди, здатні керувати національною армією, дотримуються конституційних принципів і положень чинного законодавства Республіки Молдова". На думку президента, кандидатура, запропонована урядом і парламентською більшістю, ніяк не відповідає перерахованим критеріям. З цієї причини президент не визнає Стурзу міністром оборони незалежно від думки уряду та парламентської більшості.

Раніше уряд Молдови повторно висунув кандидатуру Стурзи на посаду міністра оборони, проте президент відмовився підписати указ про його призначення.

Уряд, своєю чергою, звернулося за відповідними роз'ясненнями до Конституційного суду. КС має ухвалити рішення з цього питання протягом наступних шести місяців.

Посада міністра оборони Молдови залишається вакантною з лютого 2017 року, після того, як президент відправив у відставку екс-міністра оборони Анатола Шалару.

Нагадаємо, що напередодні в Молдові почали збір підписів за імпічмен Додона.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram