ГоловнаСвіт

Facebook надасть слідчим Конгресу зміст реклами з РФ

Цукерберг сподівається, що надання реклами "допоможе завершити життєво важливу роботу з оцінки того, що сталося" на виборах.

Facebook надасть Конгресу зміст 3 тисяч рекламних оголошень, куплених росіянами під час президентських перегонів 2016 року в США.

Про це генеральний директор компанії Марк Цукерберг оголосив у четвер, 21 вересня.

У своєму відеозверненні Цукерберг нагадав про співпрацю своєї компанії з Конгресом США і правоохоронними органами у справі про можливе російське втручання в торішні вибори. 

Так, минулого тижня стало відомо, що компанія Facebook направила спеціальному прокурору США Роберту Мюллеру дані про продаж реклами за запитами з Росії. Раніше у Facebook повідомили, що знайшли майже 500 фейкових облікових записів і сторінок, на яких поширювали політичну рекламу. Під час американської президентської кампанії було розміщено понад 3 тисячі рекламних оголошень, що стосуються расових проблем, контролю за зброєю, проблеми імміграції, які поділили американський електорат. За даними Facebook, за цією кампанією стояло російське "Агентство інтернет-досліджень", близьке до Кремля.

Засновник соцмережі наголосив, що компанія продовжить власне розслідування "російського сліду". Він підтвердив, що фахівці вивчають механізми, які використовували зловмисники для впливу на хід виборів.

Цукерберг повідомив, що Facebook зробить політичну рекламу більш прозорою. Користувачам буде доступна повна інформація про рекламодавців і джерела фінансування.

За словами Цукерберга, соціальна мережа не може цілком запобігти спробам втручання іноземних держав у вибори в інших країнах. Однак Facebook має намір вжити ряд кроків для забезпечення чесності виборів.

Глава Facebook сказав, що компанія збільшить інвестиції в безпеку і розширить штат співробітників, які будуть стежити за об'єктивністю політичної реклами. Крім того, компанія має намір налагодити партнерство з виборчими комісіями в різних країнах. У планах Facebook - створення каналу, який буде інформувати виборчкоми про ризики в інтернеті.

Цукерберг повідомив, що соціальна мережа працює над забезпеченням чесності виборчого процесу в Німеччині. За його словами, співробітники Facebook блокують тисячі фейкових облікових записів і надають необхідну інформацію німецькій владі.

Раніше Facebook розповів, що, ймовірно, керовані з Росії сторінки опублікували в 2015 і 2016-му роках близько 2200 оголошень, які могли впливати на вибори президента в США. На ці "потенційно політичні" повідомлення було витрачено близько $ 100 тис. Пізніше стало відомо, що Facebook видалив 80% груп російської "фабрики тролів".

Нагадаємо, 15 вересня Facebook закрив спільноту, яка вела політичну агітацію в Техасі.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram