ГоловнаСвіт

У Молдові почали збір підписів за імпічмент Додона

"Президент продовжує просувати в Молдові інтереси Росії".

У Молдові почали збір підписів за імпічмент Додона
Фото: EPA/UPG

Депутати парламенту Молдови від Ліберальної партії почали збір підписів під законопроектом про початок процедури відсторонення від посади президента Ігоря Додона.

Згідно з парламентським регламентом, для реєстрації законопроекту з подальшим його розглядом на засіданні парламенту необхідні підписи 34 депутатів з 101-го, повідомляє Укрінформ.

Як зазначив лідер Ліберальної партії Міхай Гімпу, законопроект надіслано всім парламентським фракціям, за винятком фракції Партії соціалістів.

Мотивом для оголошення президенту імпічменту стала, за словами Гімпу, перш за все відмова голови держави відправляти молдовських військових на міжнародні військові навчання. Лідер лібералів наголосив також, що "президент Ігор Додон продовжує просувати в Молдові інтереси Росії".

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявив у зв'язку з цим, що оголошення імпічменту президенту - процедура досить складна, і вона не обмежується лише реєстрацією законопроекту в парламенті. Водночас  голова молдовського парламенту наголосив, що правляча коаліція уважно стежить за діяльністю президента, і в разі наявності підстав для відсторонення президента від посади будуть ініційовані відповідні процедури.

Раніше у вересні уряд Молдови повторно висунув відкинутого Додоном кандидата на пост міністра оборони.

У кінці серпня молдовська опозиційна партія "Дія і солідарність" звернулася в Генпрокуратуру з позовом про притягнення до кримінальної відповідальності президента Ігоря Додона "за просування інтересів Російської Федерації і держзраду".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram