ГоловнаСвіт

Манафорт допомагає іракським курдам організувати референдум про незалежність, - NYT

Міжнародна спільнота виступає проти голосування в курдській автономії.

Манафорт допомагає іракським курдам організувати референдум про незалежність, - NYT
Пол Манафорт

Колишній менеджер президентської кампанії Дональда Трампа Пол Манафорт допомагає представникам курдської автономії організувати референдум за незалежність від Іраку.

Про це повідомляє The New York Times

Видання нагадує, що США виступили проти цього референдуму. Втім, Манафорт побудував довгу і прибуткову кар'єру, даючи поради іноземним клієнтам, чиї інтереси часто суперечать американській зовнішній політиці, зазначає NYT.

Повідомляється, що екс-радник Трампа домовився з курдами про співпрацю влітку, приблизно в той самий період, коли слідчі спецпрокурора США Роберта Мюллера влаштували обшук у його будинку в Вірджинії, заявивши про намір пред'явити йому звинувачення.

Курдський референдум про незалежність, запланований на понеділок, 25 вересня, не приведе до негайного проголошення незалежності Курдистаном. Однак уряд США та міжнародна спільнота виступили проти голосування, оскільки побоюються, що це може ще більше дестабілізувати Ірак і нашкодити коаліції, що воює проти терористичного угрупування "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Раніше Держдепартамент США закликав лідерів курдів піти альтернативним шляхом і почати діалог з центральним урядом Іраку. Лідер курдської автономії в Іраку Масуд Барзані сподівається, що незалежність регіону дасть можливість узяти в свої руки контроль за експортом нафти.

За даними Мін'юсту США, уряд курдської автономії протягом останніх трьох років заплатив $ 1,5 млн лобістам у Вашингтоні, які мають зв'язки як з демократами, так і з республіканцями.

Манафорт погодився надати допомогу в організації референдуму і просувати питання визнання Курдистану на Заході. Видання повідомляє, що кілька місяців тому він зв'язався з посередником сина Барзані Масрура. Після цього Манафорт відвідав курдський регіон, щоб дати поради з проведення референдуму і просування незалежності Курдистану на Заході. Як наголошується, один з помічників Манафорта зараз працює в Ербілі, а сам політтехнолог має намір повернутися в регіон за кілька днів до голосування.

Представник Масрура Барзані підтвердив, що Манафорта найняли для "допомоги під час і після референдуму".

Представник Манафорта Джейсон Малоні не зазначив, чи повідомив екс-радник Трампа Мін'юсту США про свою роботу на курдську автономію.

Як повідомлялося раніше, глави МЗС трьох країн закликали іракських курдів відмовитися від ідеї незалежності.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram