ГоловнаСвіт

У Бангладеш під час аварії вантажівки з допомогою для рогінджа загинуло 9 людей

Від кінця серпня кордон Бангладеш перетнули близько 422 тис. біженців із М'янми.

У Бангладеш під час аварії вантажівки з допомогою для рогінджа загинуло 9 людей
Фото: 112.ua

У Бангладеш перекинулася вантажівка, що перевозила гуманітарну допомогу для біженців-рогінджа із М'янми

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на працівників гуманітарних служб і поліцію.

Інцидент стався поблизу кордону з М'янмою. На спуску з пагорба водій не впорався з кермуванням, машину занесло й вона на повній швидкості виїхала на рисове поле, де працювали селяни. Вантажівка перекинулася, придавивши людей, що були в кузові. Шестеро людей загинули на місці, ще троє померли дорогою до лікарні. Травм зазнали 10 людей, деякі з них перебувають у критичному стані.

Як зазначає агентство, з 25 серпня, коли армія М'янми почала операцію проти бойовиків рогінджа, кордон Бангладеш перетнули близько 422 тис. біженців. До того в країні налічувалося близько 500 тис. рогінджа.

У М'янмі протягом декількох років триває конфлікт між мусульманами-рогінджа і буддійським населенням країни, яке підтримується владою. Наприкінці серпня члени організації "Армія порятунку рогінджа Аракана" напали на поліцейську дільницю та військову базу, внаслідок цього десятки людей загинули і постраждали. Влада країни після нападу оголосила про початок антитерористичної операції. 

Рогінджа - етнічна меншина, що сповідує іслам і проживає на території м’янманського штату Ракхайн. За даними ООН, це одна з найбільш гноблених народностей у світі. Їм відмовлено в наданні громадянства, вони не мають доступу до медичної допомоги, обмежені в пересуванні країною. Самі рогінджа стверджують, що зазнають гонінь через те, що сповідують іслам, тоді як більшість населення М'янми - буддисти.

Влада М'янми заперечує, що проводить етнічні чистки, наголошуючи, що силовики ведуть боротьбу виключно з бойовиками рогінджа.

Раніше цього тижня державний радник М'янми та лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі засудила будь-які порушення прав людини в країні. Це перше звернення державного радника М'янми до нації з кінця серпня. Раніше вона піддавалася жорсткій критиці західних партнерів за те, що не коментує ситуацію в країні.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram