ГоловнаСвіт

Країни НАТО виступили проти договору ООН про заборону ядерної зброї

До договору не приєдналася жодна країна, яка фактично володіє ядерною зброєю.

Країни НАТО виступили проти договору ООН про заборону ядерної зброї
Фото: sibnovosti.ru

Країни НАТО виступають проти укладення нового Договору ООН про заборону ядерної зброї. Про це йдеться в опублікованій в середу, 20 вересня, заяві Північноатлантичної ради, передає Німецька хвиля.

Договір про заборону ядерної зброї відкритий для підписання 20 вересня в Нью-Йорку. Він був ухвалений 7 липня нинішнього року в штаб-квартирі ООН і набуде чинності, коли його ратифікують 50 держав. Договір, який підтримали 122 з 193 країн, що входять в ООН, вводить заборону на розробку, випробування, зберігання, придбання і транспортування ядерної зброї.

У заяві НАТО наголошується, що "фундаментальна мета ядерного потенціалу альянсу полягає у збереженні миру, запобіганні насильству і стримуванні агресії". "До того часу, поки буде існувати ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом", - підкреслює Північноатлантична рада.

"Спроба заборонити ядерну зброю договором, до якого не приєдналася жодна країна, яка фактично володіє такою зброєю, не принесе успіху, не призведе до скорочення наявної ядерної зброї, не зміцнить безпеку будь-якої країни, як і не буде сприяти стабільності і миру на планеті", - йдеться в документі.

Країни НАТО вважають, що цей договір "суперечить теперішній архітектурі нерозповсюдження та роззброєння".

"Це загрожує підривом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), який складає основу глобальних зусиль у сфері нерозповсюдження та роззброєння протягом останніх майже 50 років, а також загрожує підривом режиму гарантій МАГАТЕ", - йдеться в заяві.

Крім того, як підкреслюється в документі, договір про заборону ядерної зброї не враховує реальності викликів міжнародній безпеці, які постійно наростають.

"В той час коли світ потребує єдності перед обличчям загроз, що постійно наростають, зокрема, величезну загрозу, яку становить ядерна програма Північної Кореї, цей договір не бере до уваги цих викликів безпеки".

Нагадаємо, 7 липня 122 країни-учасниці ООН схвалили текст Договору про заборону ядерної зброї. Проти проголосували Нідерланди, а Сінгапур - утримався. Жодна з дев'яти країн, що володіють ядерною зброєю: США, Росія, Великобританія, Китай, Франція, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль, - не брали участь у переговорах щодо тексту договору і в голосуванні. Такою ж була позиція Німеччини та інших країн-членів НАТО.

Нагадаємо, відповідно до звіту Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI), дев'ять ядерних держав світу володіють приблизно 14 935 ядерними боєголовками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram