ГоловнаСвіт

Росія стала основним інвестором в Іракський Курдистан

Москва зміцнює свої позиції в регіоні.

Росія стала основним інвестором в Іракський Курдистан
Фото: EPA/UPG

Росія посіла перше місце за інвестиціями в Іракський Курдистан, обігнавши всі інші країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на високопоставлені джерела в столиці цього іракського регіону Ербілі.

Загалом "Роснафта" вклала в Курдистан близько $ 4 млрд, таким чином обігнавши США й Туреччину. "Москва ефективно заповнює порожнечу, що залишилася після того, як Сполучені Штати вийшли з Іраку", - заявило високопоставлене джерело в Ербілі.

Як зазначає агентство, цим Москва зміцнює свої позиції в регіоні. Так, Росія не виступила з осудом референдуму про незалежність Іракського Курдистану, наміченого на 25 вересня. У липні 2017 року голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що "Росія зацікавлена в тому, щоб курдський народ, подібно до будь-якого іншого, міг би реалізувати свої надії та сподівання в рамках чинних міжнародно-правових норм".

"Позиція Росії така: "Почекаймо та подивімося на результат референдуму", - зазначив радник уряду Іракського Курдистану Хошияр Зебарі. - Схоже, вони розуміють нашу ситуацію".

Раніше, 18 вересня, "Роснафта" заявила, що має намір до кінця 2017 підписати угоду із владою Іракського Курдистану про фінансування розширення газопровідної інфраструктури. Проект передбачає запуск в дію трубопроводу й перші поставки газу внутрішнім споживачам 2019 року, а з 2020 року початок експортних поставок енергоносія. Зазначається, що ця угода закріпить домовленості в рамках інвестиційної угоди з розвитку експортного трубопроводу, підписаної в червні 2017 року.

Іракський Курдистан - неофіційна назва Курдського автономного району на півночі та північному сході Іраку, що має статус широкої автономії в складі країни, юридично закріплений у конституції. Провінції Дахук, Сулейманія та Ербіль, що входять до цього регіону, традиційно є місцем етнічного проживання курдів. При владі в регіоні перебуває Демократична партія Курдистану на чолі з її президентом Масудом Барзані.

Нагадаємо, що 18 вересня Верховний суд Іраку заборонив курдський референдум про незалежність.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram