ГоловнаСвіт

Лукашенко пообіцяв, що російські війська після навчань повернуться на батьківщину

"Ми не воюватимемо проти будь-кого, якщо нас ніхто не чіпатиме".

Лукашенко пообіцяв, що російські війська після навчань повернуться на батьківщину
Александр Лукашенко
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко гарантував, що російські військовослужбовці, задіяні в спільних навчаннях "Захід--2017", покинуть білоруську територію і повернуться до місць постійної дислокації.

Про це він заявив, відповідаючи на питання іноземних журналістів, повідомляється на сайті президента.

Представник німецького телебачення поцікавився, чи може Лукашенко дати гарантію, що російські війська залишать територію Білорусі по завершенні навчань.

"По-моєму, ці гарантії вже дано багато разів ще до цих навчань", - відповів він.

Лукашенко нагадав, що й до попередніх подібних навчань залучалися російські війська приблизно в такій самій кількості.

"Треба заспокоїтися вашим друзям. Передайте їм: нехай живуть спокійно, ми не будемо воювати проти будь-кого, якщо нас ніхто не чіпатиме. Це найбільша гарантія", - заявив президент Білорусі.

Стосовно присутності російських військ, він запевнив, що через тиждень це питання "відпаде саме по собі".

"Ви не хвилюйтеся, ми не агресивна держава, ми й так настраждалися від війни, і ви теж, хоч ви й воювали проти нас. Тому ні ви не хочете воювати, я вважаю, а ми тим більше не хочемо. Ми ледве відновили довоєнний рівень населення. З нашої землі ніколи не виходили війни. Ми лише від них страждали", - зазначив Лукашенко. 

Він також додав, що хоче, щоб білоруський народ розумів, що в разі чого в державі є чим захистити своїх людей і сім'ї.

"Я хочу звичайної людської безпеки, до якої прагнуть усі держави. Жодної атаки ви від нас не чекайте - ані в Німеччині, ані в Польщі, ані в країнах Балтії, а тим більше в рідній Україні", - наголосив він.

Нагадаємо, під час візиту до Києва Лукашенко гарантував, що територія його країни не буде використовуватися для вторгнення в Україну.

Міністр оборони Великобританії Майкл Феллон вважає, що спільні військові навчання Росії та Білорусі - "Захід-2017" - проводяться з метою спровокувати НАТО. А Міноборони Франції  назвало навчання "стратегією залякування".

Водночас, генсек НАТО Єнс Столтенберг не вбачає загрози в російських навчаннях "Захід-2017", але розкритикував Москву за їхню закритість.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram